• Οικονομία

    Στην τελική ευθεία η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Η προτελευταία έκθεση των θεσμών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Χρήστος Σταϊκούρας ανταλλάσουν χειραψία

    Κλάους Ρέγκλινγν (ESM) – Χρήστος Σταϊκούρας (Υπ. Οικονομικών)


    Θετικό σήμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του νέου κύματος της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Όμικρον» αναμένεται να δίνει η νέα έκθεση των θεσμών για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

    Με την Ελλάδα να εξέρχεται (με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα) της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022, θα πρόκειται για την προτελευταία έκθεση των θεσμών, με την τελευταία  – και 14η κατά σειρά – να ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο. Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πραγματοποιήσει έναν τεράστιο αγώνα δρόμου για να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα που έχουν παραμείνει σαν «ουρά» από προηγούμενες αξιολογήσεις και αποτελούν τις μόνιμες «γκρίνιες» των θεσμών.

    Τα μεγάλα «αγκάθια»

    Σχεδόν στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθούν και στη σημερινή έκθεση τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες που θα πρέπει να μηδενιστούν, αλλά και το τεράστιο «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων.

    Για το πρώτο μάλιστα, οι θεσμοί θεωρούν πως το δημόσιο θα πρέπει να δίνει το ίδιο την εικόνα του «καλοπληρωτή», προκειμένου να δημιουργηθεί και η αντίστοιχη κουλτούρα πληρωμών από τους φορολογούμενους προς το κράτος, ενώ για τη δεύτερη εκκρεμότητα θεωρείται πως στο μεγάλο «αγκάθι» που λέγεται ΕΦΚΑ, θα συμβάλει και η συνδρομή των ιδιωτών που έχουν πιάσει δουλειά για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

    Τα μέτρα στήριξης

    Βέβαιη θα πρέπει να θεωρηθεί η αναφορά των θεσμών στα μέτρα στήριξης που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της ακρίβειας, καθώς απαιτούν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά και σε καθημερινή βάση την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, με βάση και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Πρόκειται για «μέτωπα» που θα μπορούν να «ψαλιδίσουν» με ιδιαίτερη ευκολία τον όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουν οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021. Πριν από μόλις λίγες εβδομάδες η Κομισιόν αναθεώρησε την εκτίμησή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο 8,5% έναντι του 6,9% που προβλέπει ο ελληνικός προϋπολογισμός.

    Το διακριτικό σχόλιο των θεσμών για «χειρουργικές» κινήσεις που αναμένεται να περιέχει η έκθεση, έχει έναν ακόμα στόχο: τις αγορές. Η χώρα μας συνεχίζει να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό χρέους σε όλη την Ευρώπη, σε αναλογία με το ΑΕΠ, ενώ τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα «σκόπελο» που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να ξεπεράσει εντός του 2023 και γι’ αυτό το λόγο απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και προσεκτικές κινήσεις, ακόμα και σε μέτωπο των παροχών και των επιδομάτων.

    Ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου έχουν υπογραμμίσει πως το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα πρέπει πάση θυσία να βρεθεί στο επίπεδο του 1,4%, ακόμα και αν απαιτηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης. Το «σήμα» προς τις αγορές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα. Άλλωστε, πολύ σύντομα ο προϋπολογισμός θα κληθεί να χρηματοδοτήσει και επιπλέον μέτρα για την ενέργεια, τα οποία έως σήμερα καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Η έξοδος από την εποπτεία

    Με τη δημοσιοποίηση της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ξεκινούν οι νέες διαβουλεύσεις για τα προαπαιτούμενα της επόμενης και τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, η νέα αξιολόγηση που οδηγεί στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, θα ξεκινήσει επίσημα στις 7 Απριλίου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο Ιούνιο.

    Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, κριτήριο για την έξοδο από την εποπτεία δεν είναι μόνο η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, αλλά και η εκπλήρωση όλων των όρων που η Κομισιόν θεωρεί πως έχουν αρθεί για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση. Αυτοί οι όροι σχετίζονται με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά ακόμα από τομείς που θεωρούνται κρίσιμη για τη βιώσιμη (και αυτόνομη) πορεία ενός κράτους – μέλους.

    Δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη με τα παραπάνω, η απόφαση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά να προχωρήσει και στην εξόφληση μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Πέραν του επικοινωνιακού σκέλους (κυρίως για το ΔΝΤ) η χώρα μας αλλάζει και το προφίλ του χρέους του, ενώ αναζητείται ήδη η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη νέα έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το ιδανικό σενάριο μάλιστα, κάνει λόγο για νέα έκδοση ομολόγου πριν το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, όταν θα ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει, χωρίς να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

    Διαβάστε επίσης

    Κρίση Ουκρανίας: Νέο κύμα ακριβείας και τσουνάμι απλήρωτων φόρων και λογαριασμών φοβούνται στο Υπουργείο Οικονομικών

    Φυσικό αέριο και commodities: Ανησυχία για ντόμινο αυξήσεων- Πολιτικός κίνδυνος από τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ