• Οικονομία

    Στην Αθήνα για επενδυτικά projects 4 δισ. ευρώ οι Εμιρατινοί – Αραβικά κεφάλαια και σε private equity funds και venture capitals

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν

    Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν


    Μεγάλα επενδυτικά projects από την ενέργεια μέχρι τις κατασκευές και από το real estate μέχρι τον τουρισμό μαζί με επενδυτικές ευκαιρίες σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπαίνουν στο… μικροσκόπιο της ADQ, της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι.

    Πολυμελής κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr Sultan Al Jaber, θα βρεθεί στην Αθήνα στις 22 και 23 Ιουνίου για το Ελληνο-Εμιρατινό φόρουμ.

    Θα επισφραγιστεί και θα εξειδικευτεί η στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας , που υπεγράφη τον περασμένο μήνα στο Άμπου Ντάμπι.

    Η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών

    Η συμφωνία προβλέπει πως η κρατική επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, ADQ, δεσμεύει για επενδύσεις στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε τομείς και projects που θα της υποδειχθούν και τις οποίες θα εξετάσει. Οι επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

    O ρόλος του Enterprise Greece είναι καθοριστικός, καθώς έχει αναλάβει να προωθήσει και να παρουσιάσει τους Εμιρατινούς συγκεκριμένα projects και επενδυτικές ευκαιρίες. Το ADQ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων  αναμένεται να επενδύσουν ξεχωριστά και από κοινού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έργα υποδομής, αγροτουρισμού, διατροφικής ασφάλειας, τεχνολογίας υγείας και επιστημών.

    Αραβικά κεφάλαια σε private equity funds και venture capital funds

    Τα αραβικά κεφάλαια δεν αφορούν μόνο μεγάλα επενδυτικά project. Ένα σημαντικό μέρος θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων αναδεικνύοντας το ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο.

    Πέρα από την επένδυση σε συγκεκριμένες εταιρείες και project,  το ADQ θα μπορεί να επενδύει επίσης σε ελληνικά private equity funds και venture capital funds, κάτι που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση τόσο στο κομμάτι του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων όσο και στις ΜμΕ.

    Παράθυρο για επενδυτικές ευκαιρίες αποτελεί η ανανέωση της συμφωνίας τον περασμένο Μάιο του μνημονίου συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala για πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων σε start up και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Επιπλέον από τα 4 δισ. ευρώ της ADQ υπάρχει ρητή πρόβλεψη να κατευθυνθούν σε ελληνικά private equity funds και venture capitals κεφάλαια κατ΄ ελάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε funds είναι ένας τομέας που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εμιρατινοί και είναι αυτά που με τη χρηματοδότησή τους θα λειτουργήσουν ως εργαλεία μόχλευσης της αξίας των επενδύσεων που θα γίνουν.

    «Μιλάμε για 4 δισ. ευρώ των Εμιρατινών, όχι για κάποιο κοινό Ταμείο. Αν η ελληνική πλευρά συμμετάσχει σε κάτι, θα είναι αποκλειστικά μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και, κυρίως,  σε επενδύσεις σε ελληνικά funds, που με τη σειρά τους θα κατευθύνουν τα κεφάλαια σε δικές τους επενδύσεις» επεσήμανε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη  Τσακίρης.

    Eταιρείες-κολοσσοί στο επιχειρηματικό φόρουμ

    Το Φόρουμ διοργανώνεται με πρωτοβουλία της εμιρατινής πλευράς και ειδικότερα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι γεγονός που αποδεικνύει τον ενδιαφέρον των εμιρατινών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.

    Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν δεκάδες εμιρατινές επιχειρήσεις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, την υγεία και φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων.

    Μεταξύ των εταιρειών που θα βρεθούν στην Αθήνα είναι οι: Emirates Telecommunications Corporation – Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, International Petroleum Investment Company – IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultural Company και η  Fly Emirates.

    Κατά τη διάρκεια του φόρουμ αλλά και στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης θα υπάρξουν συναντήσεις με ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία για τα μεγάλα έργα που θα γίνουν και στα οποία θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις.

    Το fund των 4 δισ. ευρώ δημιουργείται στην Ελλάδα με εμιρατινά κεφάλαια και διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ-Helexpo

    Με φόντο τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και με στόχο την προσέγγιση νέων αγορών στη φετινή 86η διοργάνωση της ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η πρωτοβουλία της ΔΕΘ- Helexpo, έρχεται συμπληρωματικά στις ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα που ήδη έχουν αναληφθεί και με σημαντικό κίνητρο την ανάπτυξη των επενδυτικών και εμπορικών διμερών σχέσεων με μία χώρα πέμπτη σημαντικότερη οικονομία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μια χώρα που κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών, με ΑΕΠ περίπου 400 δισ. δολαρίων.

    Σε επίπεδο διμερών σχέσεων έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ισοζύγιο είναι για την Ελλάδα πλεονασματικό τα τελευταία χρόνια γεγονός που οφείλεται στις ναυτιλιακές υπηρεσίες. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τα ΗΑΕ σημείωσαν ισχυρή ετήσια άνοδο κατά 53%, ανερχόμενες στα 362,88 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο, κατά 145% σημείωσαν και οι εισαγωγές εμιρατινών προϊόντων στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 156,8 εκατ. ευρώ.

    Η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ελληνικών πωλήσεων πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%).

    Διαβάστε επίσης:

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

    Αραβικά κεφάλαια πάνω από 5 δισ. ευρώ αναζητούν… αποδέκτες- Όλο το παρασκήνιο

    Mubadala: Επιταχύνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα μετά τη διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΑΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ