• Οικονομία

    Αραβικά κεφάλαια πάνω από 5 δισ. ευρώ αναζητούν… αποδέκτες- Όλο το παρασκήνιο

    • Άννα Διανά
    O Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ (πρόεδρος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (πρίγκιπας διάδοχος Σαουδικής Αραβίας)

    O Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ (πρόεδρος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (πρίγκιπας διάδοχος Σαουδικής Αραβίας)


    Από την ενέργεια μέχρι τις κατασκευές και από τα τρόφιμα μέχρι τα logistics εκτείνεται το ενδιαφέρον των Αράβων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αραβικά κεφάλαια που μπορούν να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν σε κομβικής σημασίας επενδύσεις ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

    Τα επενδυτικά κίνητρα που δίνει η Ελλάδα  αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο στρατηγική  γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της Μεσόγειου ως πύλη εισόδου στις αγορές της Ευρώπης παράλληλα με το επενδυτικό «σαφάρι» της κυβέρνησης έχουν ανοίξει το δρόμο για ξένες επενδύσεις.

    Η… απόβαση πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ελληνο- Σαουδαραβικού Φόρουμ στην Ελλάδα επί τριήμερο και τα deal  αναμένοντα έρχονται  να συμπληρώσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις της ADQ και της Mubadala

    Μόλις πριν λίγες εβδομάδες υπογράφηκε στο Αμπου Ντάμπι η στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας .

    Επιπλέον, η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, στα 400 εκατ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018.

    Η εταιρεία το 2018  είχε μπει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συμπράττοντας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια εξαγόρασε τις  εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα για να δημιουργήσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σχήμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

    Επίσης μέσω της Masdar, οι Αραβες είχαν συμφωνήσει για την ανάπτυξη σε κοινοπραξία με τη φινλανδική Taaleri Energia, ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στη Βοιωτία.

    Συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και το καλώδιο διασύνδεσης για τη μεταφορά data

    Με το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων (data cable)  ένα project, που μπορεί να προσεγγίσει και το 1 δις  δίνεται το «σήμα» για επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία.

    Πρόκειται το έργο της ψηφιακής διασύνδεσης ΝΑ Ασίας και Ευρώπης (από την Σιγκαπούρη μέχρι τη Γένοβα) με υποθαλάσσιο οπτικό καλώδιο υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας, που θα συνδέει 39 σταθμούς σε 33 χώρες, με χρηματοδότηση από Ελλάδα, Κύπρο και Σαουδική Αραβία και καθιστά την Ελλάδα ψηφιακό κόμβο και πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

    Κατασκευές, τουρισμός, αγροτοδιατροφή και φυσικά με τα μεγάλα ενεργειακά project που δρομολογούνται ώστε να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στη Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία.

    Ήδη μάλιστα έχουν ανακοινωθεί, σημαντικές συνεργασίες, με εθνικό αποτύπωμα. Όπως η συμφωνία επί της αρχής των ΕΛΠΕ με τη σαουδαραβική κρατική εταιρία πετρελαιοειδών SAUDI ARAMCO, για αύξηση της προμήθειας αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων.  Πρόκειται για συμφωνίες εθνικής σημασίας, καθώς θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

    Μεταξύ των εταιρειών που εκπροσωπούνται στη σαουδαραβική αποστολή είναι εταιρείες- κολοσσοί όπως  η Aramco, η Acwa Power, από τον χώρο των τροφίμων και ποτών εταιρείες όπως η AL MARAI και η  SAVOLΑ αλλά και εταιρείες πολλαπλών δραστηριοτήτων όπως η OLAYAN GROYP, καθώς και η Saudi Telecom είναι αυτή που μπορεί να εισέλθει στην κοινοπραξία για το broadband καλώδιο μεταξύ των δύο χωρών.

    Το ενδιαφέρον για την είσοδο ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας

    Με 234 αιτήματα από 130 εταιρείες για  B2B συναντήσεις με σαουδαραβικές εταιρείες αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ενδιαφέρον για είσοδο στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλο.

    Το περιθώριο διείσδυσης στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλο με τις εταιρείες τροφίμων να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για εμπορικές συνεργασίες αλλά και εξαγωγές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο Ελληνο- σαουδοαραβικό φόρουμ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επιχειρήσεις όπως  η Γιώτης, η Πίνδος ΑΠΣΙ, Μέλισσα Κίκιζας, Almi Foods, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια του Ομίλου Μύλοι Σόγιας, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Intercomm Foods, Μέλι Αττικής, Τρικαλινός Αυγοτάραχο, Mediterra κ.ά.

    Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον του φαρμακευτικού κλάδου καθώς ήδη ELPEN, Unipharma και Frezyderm έχουν κάνει τις πρώτες κινήσεις  συνεργασίας για εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία.

    Με βάση έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων στη Τζέντα για το διμερές εμπόριο Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας εκτός των πετρελαιοειδών σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων καταλαμβάνει η κατηγορία νωπών οπωροκηπευτικών-λαχανικών, ενώ ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους έναντι 2020, οι λέβητες, οι ελαιώδεις καρποί, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τσιμέντο, γύψος, πέτρες λάξευσης για οικοδομές, έπιπλα κ.α.

    Συνολικά το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.

    Επισκέψεις σε σημεία  με επενδυτικό ενδιαφέρον

    Στο μεταξύ σήμερα, πραγματοποιείται η 5η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Κ. Φραγκογιάννη και του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων Khalid Al Falih.

    Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους δύο υπουργούς καθώς και Συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC.

    Την ίδια ημέρα μέλη της Σαουδαραβικής αποστολής θα επισκεφθούν, με μέριμνα του Enterprise Greece, σημεία ενδιαφέροντος για ενδεχόμενες επενδυτικές και εμπορικές προοπτικές, ενώ θα συνεχισθούν οι επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ