• Οικονομία

    ΣτΕ: Δικαίωσε δικηγόρο που απορρίφθηκε από πρόγραμμα ενίσχυσης ΕΣΠΑ μέσω της αυτόματης ηλεκτρονικής διαδικασίας ελέγχου


    Όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου είναι υποχρεωμένες να αιτιολογούν τις ατομικές διοικητικές αποφάσεις τους που εκδίδονται βάσει ηλεκτρονικής αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων.

    Με αυτό το σκεπτικό το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε δικηγόρο και ακύρωσε την άνευ αιτιολογίας πράξη απόρριψης της από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης ελευθέρων επαγγελματιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

    Η δικηγόρος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων.

    Έτσι, το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την απόφαση 1206/2024, έκρινε ότι «η υποχρέωση της διοικήσεως να αιτιολογεί τις ατομικές αποφάσεις της αποτελεί συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, συναπτόμενη με τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, αλλά και της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

    Όπως αναφέρεται στην περίληψη της απόφασης :

    “Με την απόφαση ΣτΕ 1206/2024 απορρίφθηκαν ισχυρισμοί της Διοικήσεως, με τους οποίους προβλήθηκε ότι δεν νοείται αιτιολόγηση των ατομικών διοικητικών πράξεων όταν αυτές εκδίδονται βάσει ηλεκτρονικής αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων διότι δεν είναι δυνατή η αμφισβήτηση της επιστημονικής αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας.

    Με την ανωτέρω δικαστική απόφαση κρίθηκαν τα εξής: Το ζήτημα που ανακύπτει, καταρχήν, σε περίπτωση αμφισβήτησης ατομικής διοικητικής πράξης εκδιδόμενης εν όλω ή εν μέρει βάσει ηλεκτρονικής αυτοματοποιημένης διαδικασίας δεν συνάπτεται με την τεχνολογική αρτιότητα του οικείου λογισμικού ή του υλικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στην σχετική διαδικασία, αλλά με την εν γένει νομιμότητα της διοικητικής πράξης, δηλαδή, με την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νομίμων προϋποθέσεων του κανόνα δικαίου που διέπει την έκδοσή της.

    Η υποχρέωση της διοικήσεως να αιτιολογεί τις ατομικές αποφάσεις της αποτελεί άλλωστε συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου συναπτόμενη με τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, αλλά και της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, συναφώς δε το άρθρο 17 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45) θεσπίζει τον γενικό κανόνα ότι η ατομική διοικητική πράξη πρέπει να περιέχει αιτιολογία, η οποία να περιλαμβάνει τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά νόμο προϋποθέσεων για την έκδοσή της. Έχει δε ο κανόνας αυτός, εν προκειμένω, την ειδικότερη έννοια ότι, σε περίπτωση αμφισβήτησης της νομιμότητας ατομικής διοικητικής πράξης εκδοθείσας εν όλω ή εν μέρει βάσει αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων, πρέπει να προκύπτουν τόσο τα κρίσιμα στάδια των μαθηματικών υπολογισμών στους οποίους προέβη η Διοίκηση, όσο και τα πραγματικά στοιχεία (μεταβλητές) που ελήφθησαν συναφώς υπόψη, ώστε αφενός μεν ο διοικούμενος να είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν τηρήθηκαν στην περίπτωσή του οι προβλεπόμενες από τους οικείους κανόνες δικαίου προϋποθέσεις, αφετέρου δε ο δικαστής να είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικώς τον σχετικό δικαστικό έλεγχο.”

    Διαβάστε επίσης

    Handelsblatt: Ζημιές δισ. στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής

    Στην φυλακή ο 44χρονος κατηγορούμενος για κατ’ εξακολούθηση βιασμό 16χρονης στον Κολωνό

    Ζελένσκι: Σχέδιο ειρήνης με τη Μόσχα ετοιμάζει το Κίεβο – Θα το παρουσιάσει σε Μπάιντεν, Τράμπ και Χάρις



    ΣΧΟΛΙΑ