Οικονομία

ΣτΕ: Απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές ενστόλων για το αναμορφωμένο μισθολόγιο

ΣτΕ Συμβούλιο Επικρατείας

Τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)


Ως απαράδεκτες απέρριψε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αιτήσεις ενστόλων που ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής πράξης  για το νέο αναμορφωμένο μισθολόγιο τους.

Με 5 αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές ενώσεων και στρατιωτικών που διεκδικούσαν την ακύρωση της από 19.7.2017 πράξης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για το νέο αναμορφωμένο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με νέους βασικούς μισθούς και νέα επιδόματα.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις υπ αριθμόν 309-313/2021 αποφάσεις, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη πράξη  είναι απλή ερμηνευτική εγκύκλιος των   διατάξεων του ν. 4472/2017 και δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αλλά και   «δεν σκοπεί να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα  ζητήματα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Έτσι έκριναν οι ανώτατοι δικαστές ότι η προσβαλλόμενη πράξη αποτελεί  «απλή ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις αναφερόμενες στον πίνακα αποδεκτών υπηρεσίες, στερούμενη εκτελεστού χαρακτήρα».

Οι προσφυγές που κρίθηκαν ήταν:

1.      Της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.Σ.Υ.Φ.Υ.),

2.      Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.Α.Σ.Υ.),

3.      Της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.),

4.      Του  Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής 2000,

5.      Συνολικά 417   αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) και

6.      Της Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.).


ΣΧΟΛΙΑ