• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Ρίζα του προβλήματος στους λογαριασμούς του ρεύματος η ρήτρα προσαρμογής – Θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και, κυρίως, των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση ότι και η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη για κοινή λύση.

    Όσον αφορά την εκτόξευση των τιμών εξακολουθούμε να πιέζουμε την Ευρώπη να ληφθούν οριζόντια ευρωπαϊκές αποφάσεις, που είναι το βέλτιστο, για την επιβολή πλαφόν σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως όταν παράγεται από φθηνότερες πηγές.

    «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση, σχεδιάσουμε εθνικές λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε όσο είναι εφικτό», τόνισε ο υπουργός.

    Όπως είπε, το πρόβλημα στους αυξημένους λογαριασμούς είναι ο τρόπος που διαμορφώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

    «Η χώρα πρέπει να επιδιώξει ευρωπαϊκές λύσεις που είναι η βέλτιστη πρακτική. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Ως υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε. Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν», ανέφερε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.

    Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «βοηθάμε σημαντικά τον ευάλωτο πολίτη. Δημιουργήθηκε ένας επαρκής δημοσιονομικός χώρος που εν πολλοίς έχει αξιοποιηθεί ήδη. Αυτά που θα χορηγηθούν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι απόρροια του δημοσιονομικού χώρου που εκτιμούσαμε ότι έχουμε».

    Αναλύοντας την οικονομική βοήθεια, με τη μορφή επιδομάτων, που δίνεται στους πολίτες επισήμανε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο», μιας και «ροκανίζεται σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

    Αυτό, όπως επισήμανε, θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και από το πώς κινήθηκε το προηγούμενο έτος.

    «Το 2021 φαίνεται ότι κινηθήκαμε καλύτερα», πρόσθεσε.

    Αναφέροντας μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ανέφερε το επίδομα των 200 ευρώ, το επίδομα παιδιού, το επίδομα στα ΑΜΕΑ, τη διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τις επιδοτήσεις του ρεύματος, επιδοτήσεις σε κτηνοτρόφους, τα 200 ευρώ στα ΤΑΧΙ. Μιλώντας για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές αποκάλυψε ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος, «θα δοθεί παράταση στην πλατφόρμα για να μπουν όσοι ιδιοκτήτες TAXI το αμέλησαν».

    Όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, τόνισε ότι είναι επικεντρωμένα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

    «Πρέπει να έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 προκειμένου να επεκτείνουμε τον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και να μονιμοποιήσουμε τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές», ανέφερε ο υπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Οικονομικών: Έτσι «χτίζεται» το Ταμείο για τα μέτρα στήριξης

    Σταϊκούρας: Σχεδιάζεται η έκδοση «πράσινου» ομολόγου

    Aυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι – Ακριβότερο έως 19,2% φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ