• Οικονομία

    Aυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι – Ακριβότερο έως 19,2% φέτος

    Πασχαλινό τραπέζι 2022

    Πασχαλινό τραπέζι 2022


    Μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, αυξημένο από 13,1% έως 19,2% σε σχέση με πέρσι.

    Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, βάσει των τιμοληψιών που έγιναν από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και τη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές εμφανίζονται ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021, όταν και είχε υπολογιστεί το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

    Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0%

    Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών, όπως επισημαίνει το INEMY- ΕΣΕΕ.

    Οι καταναλωτές μάλιστα αναμένεται από τον επόμενο μήνα να βρεθούν αντιμέτωποι και με νέο κύμα ανατιμήσεων όπως προκύπτει από τα τιμολόγια που στέλνουν αυτή την περίοδο οι προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ.

    Πηγές της αγοράς που έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο προμηθευτών, σημείωναν στο mononews πως από εδώ και πέρα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων αρχίζουν να στέλνουν τιμολόγια με αυξημένες τις τιμές στα προϊόντα τους.

    Ανατιμήσεις και στα γαλακτοκομικά προϊόντα

    Συγκεκριμένα για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μάϊου, πηγές με γνώση κάνουν λόγο για αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό σε προϊόντα όπως αλλαντικά και πίτες, στα οποία μάλιστα μέχρι τώρα δεν καταγράφονταν σημαντικές ανατιμήσεις.

    Ενδεικτικά σημειώνουν ότι σε κωδικό μεγάλης εταιρείας με είδη ζύμης καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 11,5% στα τιμολόγια με ισχύ από το τέλος Απριλίου, συγκριτικά με την τιμή του περασμένου χειμώνα.

    Αντίστοιχα, γνωστή εταιρεία αλλαντικών προχωρά από τις 22 Απριλίου σε αυξήσεις που μεσοσταθμικά φτάνουν το 7%, ωστόσο σε συγκεκριμένους κωδικούς (γαλοπούλα και κοτόπουλο) εμφανίζει ανατιμήσεις έως και κατά 13%.

    Από την 1η Μάϊου έρχονται ανατιμήσεις και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, οι οποίες προς το παρόν κυμαίνονται σε μονοψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στα γαλακτοκομικά ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα προχωρήσει σε αύξηση κατά περίπου 5% στα γιαούρτια.

    Την ίδια στιγμή οι τιμές σε προϊόντα, όπως το ηλιέλαιο και τα τα άλευρα -στα οποία Ρωσία και Ουκρανία είναι οι κύριοι προμηθευτές – αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα που η τακτική ενημέρωση για τις τιμές από πλευράς προμηθευτών σχεδόν έχει σταματήσει τον τελευταίο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

    Στο Μαξίμου ο Χατζηδάκης για την αύξηση του κατώτατου μισθού



    ΣΧΟΛΙΑ