• Οικονομία

    Κλείνει το «παράθυρο» για νέα «επιταγή ακρίβειας» ο Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Τα δημοσιονομικά περιθώρια όπως διαμορφώνονται αυτή την ώρα, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για το νέο «Fuel Pass» ύψους 375 εκατ. ευρώ βάζουν τέλος στα σενάρια για νέες παροχές.

    «Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης νέας «επιταγής ακρίβειας» 200 ευρώ στο τέλος του καλοκαιριού.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός θέλει μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε πάντως ότι μελλοντικά εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις, το ποιες θα είναι θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία.

    «Την άσκηση για τα καύσιμα την κάναμε με βάση το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε. Αξιοποιήσαμε το δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε τους πολίτες στα καύσιμα. Πριν λίγο καιρό η βοήθεια ήταν στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ήρθαμε και πήραμε μια πιο γενναία πρωτοβουλία, στην ίδια λογική με την προηγούμενη παρέμβασή μας στα καύσιμα, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και με αυξημένη επιδότηση. Καλύπτουμε 3,1 εκατ. αυτοκίνητα από τα 3,5 εκατ. που κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αυξάνουμε την επιδότηση με τη χρήση κάρτας από τα 55 ευρώ που ήταν στα νησιά, στα 100, και στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα 45 στα 80. Αυτή η επιδότηση είναι 44 λεπτά στο λίτρο, ή αλλιώς 80 ευρώ στα 180 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια ημερήσια μετακίνηση 20 χλμ. Αυτές ήταν οι δυνατότητες», προσέθεσε.

    Υπενθυμίζεται ότι “επιταγή ακριβείας” είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης, είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

    Για την υλοποίηση μιας τέτοιας παρέμβασης όμως, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που σύμφωνα με πληροφορίες απαιτεί κονδύλια σχεδόν 200 – 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 2,6% το 2023 προβλέπει για την Ελλάδα – Σε πτωτική τροχιά το δημόσιο χρέος

    Λιγότερα δανεικά θα ζητήσει φέτος το Δημόσιο από τις αγορές – Στα 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ο φετινός δανεισμός



    ΣΧΟΛΙΑ