• Οικονομία

    Λιγότερα δανεικά θα ζητήσει φέτος το Δημόσιο από τις αγορές – Στα 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ο φετινός δανεισμός

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Η ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές  χαμηλώνει τον πήχη για το φετινό δανειακό πρόγραμμα κοντά στα 10 δισ. ευρώ έναντι 12 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

    Με δεδομένο πως ήδη το Δημόσιο έχει δανειστεί σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως το 50% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα εναπομείναντα σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν και εάν προκύπτει  ασφαλές παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές.

    Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών με την αλλαγή πλεύσης να αποδίδεται πρωτίστως στην ισχυρή μεταβλητότητας στις αγορές, εν αναμονή και πιο συγκεκριμένων στοιχείων για το μηχανισμό στήριξης που προανήγγειλε η ΕΚΤ.

    Η μεγάλη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές στρέφει αναγκαστικά την κυβέρνηση σε επιλογές χαμηλότερου ρίσκου, δηλαδή σε λιγότερο τακτικές επισκέψεις στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων.  Αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση εμπιστοσύνης που, με πολύ κόπο, έχει ανακτήσει με τους επενδυτές, μετά από τον πολυετή αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές.  Πρακτικά, στο σημερινό, εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον στις αγορές,  είναι πολύ πιο δύσκολο για το Δημόσιο να εξασφαλίσει πως οι επενδυτές που το εμπιστεύονται σήμερα σε μια έκδοση, δεν θα βρεθούν εκτεθειμένοι αύριο, πλήττοντας την αξιοπιστία του δημοσίου ως εκδότη.

    «Την μια εβδομάδα τα επιτόκια είναι στο 4,5% και την άλλη στο 3,5%» σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς ομολόγων και εκτιμά πως είναι λογικό να «φοβάται» το δημόσιο την υπερέκθεση, με δεδομένο πως ένας κεντρικός στόχος της στρατηγικής δανεισμού είναι η ενδυνάμωση της αξιοπιστίας του Δημοσίου ως εκδότη στην επενδυτική κοινότητα και τυχόν αρνητικές εκπλήξεις σίγουρα δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.  Το ευτύχημα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου είναι πως η χώρα έχει την πολυτέλεια να κάνει λιγότερες επισκέψεις στις αγορές για δανεικά φέτος, σε σχέση με τις αρχικές  εκτιμήσεις.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλά, πέριξ των 39 δισ. ευρώ, ο στόχος για το έλλειμμα είναι σε τροχιά επίτευξης, έσοδα και τουρισμός κινούνται ικανοποιητικά, αναμένονται 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης από την ΕΕ, όπως επίσης αναμένονται και σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και δύο ακόμη δόσεις των 750 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της αναπροσαρμοσμένης στρατηγικής δεν αναμένεται να περιοριστεί η έκθεση του Δημοσίου σε βραχυχρόνιο δανεισμό, μέσω των εντόκων γραμματίων.

    Ανεξάρτητα από την αλλαγή πλεύσης για τον ετήσιο δανειακό στόχο, το πότε ακριβώς θα τολμήσει το Δημόσιο την επόμενη ομολογιακή έκδοση παραμένει πάντως ανοικτό. Η κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πως ο κύριος όγκος του δανεισμού που απομένει θα συγκεντρωθεί στους τελευταίους μήνες του έτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εάν προκύψει κάποιο παράθυρο ευκαιρίας δεν θα γίνει και κάποια κίνηση πιο άμεσα…

    Εντός του έτους μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και γύρω από το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του πράσινου ομολόγου. Τη Δευτέρα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν κάτω από το 4% ενώ το spread έναντι του γερμανικού Bund είχε υποχωρήσει κοντά στις 220 μονάδες, όταν πριν λίγες μέρες όδευε προς τις 300…

    Διαβάστε επίσης

    Fitch: Περιμένει το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ να περιλαμβάνει αγορές ομολόγων

    Fuel Pass 2: Επιδότηση 80 ευρώ με «μπόνους» 15 ευρώ για την άυλη ψηφιακή κάρτα – Έως 45.000 ευρώ εισόδημα το όριο για την επιδότηση στα καύσιμα



    ΣΧΟΛΙΑ