• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Εντός Σεπτεμβρίου το δεύτερο αίτημα της Ελλάδας για τη νέα δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών - ΑΕΠ

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Σε 3,93 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Για το σκέλος των επιδοτήσεων, ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, στο «Ελλάδα 2.0» υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «εκτιμάται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η χώρα μας βαίνει προς την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων».

    Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε στην Κομισιόν το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο – στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις – χρονοδιάγραμμα.

    Η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε τον Απρίλιο του 2022, μετά την εκπλήρωση των 15 απαιτούμενων οροσήμων.

    Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Μέτρα στήριξης Ελληνικής Οικονομίας – Πολιτική Ανταγωνισμού Ε.Ε.», στο περίπτερο του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το κόστος στην ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις, πλήττοντας σφοδρά τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

    Είναι αναμφισβήτητο πως κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα κρίση. Γι’ αυτό, απαιτούνται ευρωπαϊκές πολιτικές λύσεις και συστηματική και παραγωγική συνεργασία της Ευρώπης και των κρατών-μελών της.

    Όπως δε καταδεικνύεται, οι κανόνες του ανταγωνισμού και ειδικότερα οι κανόνες του ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, εν αντιθέσει με ενδεχόμενη εσφαλμένη κρατούσα αντίληψη, δεν συνιστούν πρόσκομμα στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αρωγό των κρατών-μελών προς αντιμετώπιση των κρίσεων και εξισορρόπηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προς όφελος του συνόλου των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

    Διαβάστε επίσης

    Συνέδριο Economist-Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτρέπει την ύφεση

    DEMO: Ψήφος εμπιστοσύνης από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Εθνική Τράπεζα για τις νέες επενδύσεις

    Θεσσαλονίκη: Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων



    ΣΧΟΛΙΑ