• Οικονομία

    Στα «στρώματα» κρατούν οι Έλληνες 28 δις ευρώ!

    • NewsRoom


    Στα «στρώματα» εξακολουθούν να κρατούν οι Έλληνες ένα ποσό της τάξης των 28 δις ευρώ, γεγονός που προβληματίζει τις τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πλήρη άρση των capital controls.

    Οι τράπεζες ανησυχούν ότι η αργή έστω αλλά σταθερή επιστροφή μετρητών από τα στρώματα σε αυτές ενδέχεται να ανακοπεί βίαια, αν απελευθερωθεί πλήρως η εξαγωγή κεφαλαίων. Και προτείνουν να γίνουν προσεκτικά βήματα, ώστε σε πρώτη φάση να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να μετατεθεί για αργότερα η εξαγωγή κεφαλαίων από φυσικά πρόσωπα.

    Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι τα 9 τελευταία χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2018, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 106,146 δισ. ευρώ (ανέρχονταν σε 237,531 δισ. ευρώ) αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο τον Ιούλιο του 2015, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, όταν υποχώρησαν στα 120,8 δισ. ευρώ.

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, αναφέρει η «Δημοκρατία» οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες έφτασαν περίπου 44 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να σημειώνουν μείωση άνω του 25 %. ‘Εκτοτε και έως τα τέλη του 2018 , δηλαδή μέσα σε 3,5 χρόνια, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν μόλις κατά 10,6 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «2 Handmade Aprons»: Το επιχειρηματικό δαιμόνιο τριών νέων που έφθασαν έως το Βανκούβερ του Καναδά!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάμυ Βερσάνο (Union Optic): Γιατί η «Ferrari» των οπτικών επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξή της στην Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Παναγιωτάκης: Μέχρι τον Μάιο ο νέος διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ