• Οικονομία

    Στα «σκαριά» ο νέος ΕΝΦΙΑ – Πώς αλλάζει ο φόρος από το 2022

    Σταϊκουρας: Οι προσφορές για τις Γούρνες επιβεβαιώνουν την ορθότητα του σχεδιασμού μας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η άσκηση που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ενώ τα μέχρι σήμερα ευρήματα της 18μελούς επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των θεσμών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει αλλαγές στις κλίμακες και ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, με αποτέλεσμα η φορολόγηση να μην γίνεται σε όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, αλλά να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά που η αξία του ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

    Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο και θα έχει ελάφρυνση.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου να αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις. Αν η κατάργηση περιοριστεί στα φυσικά πρόσωπα, τότε το κόστος θα ανέλθει στα 370 εκατ. ευρώ ενώ αν επεκταθεί και στις επιχειρήσεις τότε θα εκτοξευτεί στα 650 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, αναμένεται να κλειδώσει και ο τρόπος είσπραξης του φόρου στα ακίνητα, καθώς ο σχεδιασμός αναφέρει πως τα νέα εκκαθαριστικά θα αποσταλούν τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί για πρώτη φορά το Μάρτιο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

    Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ακόμα το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δέσμευση για «ψαλίδι» στο φόρο κατά επιπλέον 8%. Πηγές του οικονομικού επιτελείου παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν η μείωση να είναι κατάτι μικρότερη.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν η τελική άσκηση θα πρέπει να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα, ενώ οι πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν μειώσεις στο φόρο, σε αντίθεση με εκείνους που διαθέτουν περιουσίες στις 3.500 περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν μόλις φέτος στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού και μέχρι πρότινος πλήρωναν πολύ χαμηλότερο φόρο απ’ αυτόν που τους αναλογούσε.

    Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται ότι από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται ικανό να χρηματοδοτήσει μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη ριζική αναμόρφωση του συμπληρωματικού φόρου.

    Διαβάστε επίσης

    Ο φετινός ΕΝΦΙΑ σε αριθμούς – Στα 2,58 δισ. ο συνολικός φόρος



    ΣΧΟΛΙΑ