• Οικονομία

    Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Κατατέθηκε στη Βουλή η επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή


    Επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο απευθείας στην αντλία προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο 14 Οκτωβρίου, την ώρα που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσης θα ξεκινά από τα 1,70 ευρώ το λίτρο, ώστε μετά την επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο (με ΦΠΑ) ή 0,20 ευρώ το λίτρο (προ ΦΠΑ) να μειωθεί στην περιοχή των 1,45 ευρώ το λίτρο.

    Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:

    «Επιδοτείται κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται εσωτερική αγορά από 14η.10.2022 έως 31η.12.2022 από Κρατικό Προϋπολογισμό. ύψος επιδότησης ανέρχεται είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους επιδότησης.

    Επίσης, προβλέπεται ότι τελικό συνολικό ύψος επιδότησης υπολογίζεται των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα όσα ορίζονται ν. 3054/2002 (Α 230), εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

    Διαβάστε επίσης

    Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο – 20% χαμηλότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ