• Οικονομία

    Στα 800 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού για προσλήψεις μέχρι 4 Νοεμβρίου- Από 21 έως 31 Δεκεμβρίου οι πληρωμές

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Μόνο οι συμβάσεις εργασίας που κατατέθηκαν μέχρι χθες, 4 Νοεμβρίου, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν να τεθούν σε αναστολή, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αναλογία της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί από τις 21 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που θα βρίσκεται ένας εργαζόμενος σε αναστολή, η κάθε μέρα θα πολλαπλασιάζεται με 26,6 ευρώ.

    Σε αναστολή μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

    Έτσι, η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, του μήνα της απόλυτης καραντίνας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο και δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε χιλιάδες εργοδότες να θέσουν σε αναστολή τους μισθωτούς τους. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 800 ευρώ μηνιαίως.

    Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο το μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 800 ευρώ, διαφορετικά θα λάβει το ποσό 26,6 ευρώ που αντιστοιχεί ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής, ενώ ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

    Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

    Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και κλείνουν με δική τους επιλογή ή μένουν ανοικτές, μπορούν να θέσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή.

    Με αυτό τον τρόπο:

    – Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή μπαίνουν στις αναστολές συμβάσεων και δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για 30 ημέρες.
    – Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο, δηλαδή το 100% των μισθωτών του, σε αναστολή κατ αρχήν για τον Νοέμβριο.

    Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα, η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται ρύθμιση για τις επιταγές, ζεστό χρήμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τον Δεκέμβριο τα 800 ευρώ στους εργαζόμενους σε αναστολή

    Στα €800 αντί των €534 η αποζημίωση ειδικού σκοπού – 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους



    ΣΧΟΛΙΑ