Οικονομία

«Η Ελλάδα δανείζεται φτηνότερα από τις ΗΠΑ»

  • NewsRoom


Στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποδίδει νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» τη βελτίωση των όρων δανεισμού της χώρας, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μπορεί τώρα να δανειστεί πιο φθηνά από ποτέ.

«Περίπου εννέα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα είναι σε θέση να δανειστεί τόσο φτηνά όσο ποτέ. Ο λόγος είναι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό.

Ταυτόχρονα, το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει, «Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά περισσότερο από 1,9% στην ελεύθερη αγορά. Έτσι, η Ελλάδα δανείζεται χρήματα τόσο φθηνά, όσο ποτέ άλλοτε. Η απόδοση είναι μάλιστα ακόμη χαμηλότερη από αυτή των αμερικανικών κρατικών ομολόγων της ίδιας διάρκειας. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων υπολογίζεται από το ονομαστικό επιτόκιο και την τρέχουσα τιμή των τίτλων που έχουν ήδη εκδοθεί και οι οποίοι διαπραγματεύονται στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά».

Και συνεχίζει, αναφέροντας «Η αξία δείχνει ποιο περίπου επιτόκιο θα πρέπει να αναμένει ο εκδότης, εάν θέλει να πάρει φρέσκο χρήματα με νέα ομόλογα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι, όσο πιο αξιόπιστος είναι κάποιος οφειλέτης, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση. Η Ελλάδα επωφελείται από τη συμμετοχή της στη Νομισματική Ένωση, η οποία από την ίδρυσή της προσπαθεί να επιτύχει την σύγκλιση των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς για τις χώρες μέλη. Ωστόσο, στην κορύφωση της κρίσης χρέους, τα «ασφάλιστρα κινδύνου» για τα ελληνικά χρεόγραφα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη».


ΣΧΟΛΙΑ