• Σχόλιο Αγοράς

    Ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα, ανεβάζει στροφές το Χ.Α., «βρυχάται» η ΔΕΗ

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Παρατηρώντας στο Bloomberg τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων διεθνώς, με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 1,98% έναντι 2,06% των ΗΠΑ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets έχει επιστρέψει για τα καλά.

    Το νέο ρεκόρ απόδοσης των ελληνικών 10ετών τίτλων είναι γεγονός σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές και μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το ρίσκο της χώρας εξαλείφεται, κάτι που προκύπτει άλλωστε και από τις αποδόσεις των εταιρικών τίτλων, ενώ το ενδιαφέρον για τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντικατοπτρίζεται στις κινήσεις ισχυρών funds που ανακαλύπτουν αξίες ακόμα και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις (π.χ. Κυριακούλης).

    Την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνει τις προθέσεις του για τα νέα επιτόκια, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για το νέο QE από το φθινόπωρο.

    Στην αγορά, την ίδια ώρα, κυκλοφορούν φήμες για επίσπευση της αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα από τους ξένους οίκους. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων εδώ κι ένα χρόνο, δανείζεται ανταγωνιστικά και με επιτόκια που παραπέμπουν στις καλές εποχές της προηγούμενης δεκαετίας, η νέα κυβέρνηση έχει ορίζοντα 4ετίας μπροστά της και σταθερό πολιτικό κλίμα, δείχνει ταυτόχρονα δυναμική και διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις και η κανονικότητα που τόσο επιζητούσαμε γίνεται ορατή μέρα – μέρα, σχολιάζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta  ΑΧΕΠΕΥ κ. Π. Ζαμάνης.

    Δύο ώρες μετά το άνοιγμα των συναλλαγών και ο τζίρος πλησιάζει τα 11 εκατ. ευρώ στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 877 μονάδες.

    Η ΔΕΗ τα… σπάει με κέρδη σχεδόν 6%, αγγίζοντας τα 2,90 ευρώ.

    Την ίδια ώρα, στο +5,6% η Ελλάκτωρ και στο +4,66% η ΓΕΚ Τέρνα, είναι μερικά από τα χαρτιά που ξεχωρίζουν.



    ΣΧΟΛΙΑ