• Οικονομία

    Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει ποτέ στο ευρώ – Έφτασα κοντά στην παραίτηση το 2015

    • NewsRoom
    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Την σκληρή του στάση κατά της Ελλάδας διατηρεί ακόμα και σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής θεωρεί, μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε για μια ακόμα φορά πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει ποτέ δεκτή στην Ευρωζώνη, αλλά και ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ για μια περίοδο τουλάχιστον 10 ετών.

    Όπως μάλιστα αποκαλύπτει, ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος στον οποίο είχε πρότεινε τη λύση της «προσωρινής αποχώρησης από το ευρώ», μεταξύ 2009 και 2011, ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    «Του είπα ότι πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», αναφέρει. «Οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας ήταν δύσκολα επιτεύξιμοι σε μια δημοκρατία».

    «Όλοι ωστόσο μου έλεγαν τότε ότι αυτό το τάιμ-άουτ για την Ελλάδα αποκλείεται σαν λύση», εξηγεί ο κ. Σόιμπλε, ενώ αποκαλύπτει ότι, όταν έθεσε εκ νέου το θέμα στην κρίση του Ιουλίου του 2015 και τελικώς επετεύχθη συμφωνία με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο ίδιος έφτασε πολύ κοντά στην παραίτηση.

    «Το πρωί της ημέρας που λήφθηκε η απόφαση, η Μέρκελ με ρώτησε: “Θα συνεχίσεις;”. Ήταν μία από τις στιγμές που φτάσαμε πολύ κοντά».



    ΣΧΟΛΙΑ