• Οικονομία

    Σκέρτσος: Είναι πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και το 2021

    'Ακης Σκέρτσος: Η τακτική διάγνωση, αναγκαίο «διαβατήριο» ψυχαγωγίας για τους μη εμβολιασμένους

    Άκης Σκέρτσος


    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στο CNBC, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να απαλλαχθεί από την υποχρέωση να επιτύχει αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που συνδέονται με προηγούμενα προγράμματα διάσωσης, το 2021.

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, που έχει διασωθεί τρεις φορές, συμφώνησε το 2018 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Αυτό όμως το απαιτούμενο επίπεδο περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης για δαπάνες, ενώ συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές της με αντάλλαγμα πιο ήπιους όρους αποπληρωμής χρέους.

    Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην το οικονομικό τοπίο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ αποφάσισαν στα τέλη Μαρτίου να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε κράτος-μέλος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δίνοντας έτσι περισσότερο περιθώριο για την αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου οικονομικού σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

    Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε στο CNBC, την Παρασκευή, ότι «πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί και το 2021. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά καθώς εξελίσσεται η κρίση, αυτά είναι τα σημάδια, επειδή όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης μία δύσκολη χρονιά».

    «Κινούμαστε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τις δαπάνες που κάνουμε για να μην υπερφορτώσουμε το χρέος και το έλλειμμά μας», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

    Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε να αγοράζει ομόλογα ελληνικού δημοσίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για να μετριάσει το οικονομικό σοκ του κορονοϊού.

    Ο κ. Σκέρτσος σημειώνει στο CNBC ότι «θα θέλαμε η ΕΚΤ να συνεχίσει και το 2021».



    ΣΧΟΛΙΑ