• Οικονομία

    Σκάνδαλο για την Deutsche Bank- Έφοδος της αστυνομίας και παραιτήσεις στελεχών

    Christian Sewing, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank


    Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο CEO της θυγατρικής DWS της  Deutsche Bank AG, Asoka Woehrmann, μετά από έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της γερμανικής τράπεζας, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση καταγγελιών για greenwashing από την τράπεζα.

    Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελίες πρώην εργαζόμενης, η εισαγγελία ερευνά το ενδεχόμενο η τράπεζα καθώς η μονάδα διαχείρισης ενεργητικού DWS, να έδινε παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με τους κανόνες βιωσιμότητας που ακολουθούσε, έχοντας την ταμπέλα ESG Intergated, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις.

    Ο Stefan Hoops, ο επικεφαλής της τράπεζας θα αναλάβει τη θέση στην DWS από τις 10 Ιουνίου και η δική του θέση θα αντικατασταθεί από τον David Lynne, ο οποίος βρισκόταν μέχρι σήμερα στο υποκατάστημα που εξυπηρετούσε Ασία-Ειρηνικό με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Τα δυσάρεστα νέα οδήγησαν τις μετοχές της DWS σε υποχώρηση πάνω από 5%  και της Deutsche Bank έως και 2,6%.

    Έφοδος της αστυνομίας

    Αξιωματούχοι της αστυνομίας εισέβαλαν το πρωί της περασμένης Τρίτης στους δίδυμους πύργους, όπου εδρεύει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας καθώς και στη μονάδα της διαχείρισης ενεργητικού της DWS Group, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα.

    «Συνεργαζόμαστε διαρκώς με όλες τις σχετικές ρυθμιστικές αρχές και αρχές για αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της DWS.

    Η Deutsche Bank ανέφερε ότι οι κατηγορίες «στρέφονται κατά αγνώστων σε σχέση με καταγγελίες για greenwashing από την εταιρεία DWS».

    Η έρευνα προέκυψε ύστερα από καταγγελίες της Desiree Fixler, της πρώην επικεφαλής για θέματα βιωσιμότητας, η οποία ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία παραποίησε τα στοιχεία της ESG.

    Η DWS αντιμετώπισε ρυθμιστικές έρευνες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία αφού ο πρώην επικεφαλής της για θέματα βιωσιμότητας, Desiree Fixler, ισχυρίστηκε πέρυσι ότι η εταιρεία διόγκωσε τα διαπιστευτήριά για τους κανόνες βιωσιμότητας. Δηλαδή, αν και το υπό διαχείριση ενεργητικό δισεκατομμυρίων δολαρίων χαρακτηριζόταν ως ESG intergrated, στην πράξη δεν ενσωμάτωνε ουσιαστικούς κανόνες βιωσιμότητας.

    Αμέσως μετά τις κατηγορίες, η τράπεζα σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτή την ετικέτα.

    Το σκεπτικό της Εισαγγελίας

    Ο εισαγγελέας της Φρανκφούρτης είπε ότι ξεκίνησε την έρευνα τον Ιανουάριο, μετά τους ισχυρισμούς της Fixler. Έκτοτε, βρήκε επαρκείς ενδείξεις ότι «σε αντίθεση με τις δηλώσεις των ενημερωτικών δελτίων που αφορούν τις πωλήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων της DWS, οι κανόνες βιωσιμότητας που ορίζουν τον δείκτη ESG στην πραγματικότητα αφορούσαν μόνο την μειοψηφία των επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι ο μέχρι πρότινος CEO της DWS, Asoka Woehrmann, απέλυσε τη Fixler τον Μάρτιο του περασμένου έτους, με την αιτιολογία ότι η μονάδα της δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο.

    Η Fixler έκανε μήνυση επικαλούμενη «άδικη απόλυση» αλλά έχασε τη δίκη στο εργατικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

    «Η γερμανική αστυνομία κάνει πολύ καλή και ενδελεχή δουλειά», είπε η Fixler, σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Bloomberg μαζί της.

    «Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω ότι αυτή η έρευνα βαθαίνει για τη λήψη περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων».

    Υπό πίεση o CEO της Deutsche Bank

    Η αποχώρηση ενός εκ των πρώην στενών συμμάχων του, υποδεικνύει και την αυξανόμενη πίεση που δέχεται ο CEO της Deutsche Bank, Christian Sewing, μετά τους ισχυρισμούς της πρώην διευθύντριας βιωσιμότητας της DWS, Desiree Fixler, ότι η εταιρεία έδωσε παραπλανητικά στοιχεία. Η έφοδος της αστυνομίας μακραίνει τη λίστα των νομικών πονοκεφάλων για τον ίδιο, καθώς πριν ένα μήνα υπήρξε αντίστοιχη έρευνα της αστυνομίας που αφορούσε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, σε αποχαιρετιστήριο σημείωμα του προς του εργαζόμενους ο Woehrmann ανέφερε ότι «οι κατηγορίες εναντίον της DWS κι εμού προσωπικά, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών επιθέσεων και απειλών, όσο αβάσιμες κι αν είναι, άφησαν σημάδια.

    «Ήταν ένα βάρος για την εταιρεία, όπως και για μένα και κυρίως για τους κοντινούς μου ανθρώπους. Έτσι, με βαριά καρδιά, συμφώνησα να αποχωρήσω από την εταιρεία.

    Για τον Woehrmann, η έφοδος της αστυνομίας ήταν ένα πλήγμα αφού είχε να αντιμετωπίσει έλεγχο στο προσωπικό του e-mail για επαγγελματικούς λόγους, ώστε να ερευνηθεί η σχέση του με έναν Γερμανό επιχειρηματία και τις συμφωνίες που είχε κλείσει με τον συγκεκριμένο.

    Παρά τις «κακές» ειδήσεις που αφορούσαν την γερμανική τράπεζα, ο Sewing είχε παραμείνει στο πλευρό του Woehrmann, αναφέροντας λίγο καιρό πριν ότι «είχε κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ τον ευχαρίστησε, μετά την παραίτησή του, για την εντυπωσιακή του δουλειά και την απόδοσή του.

    «Πονοκέφαλος» σκανδάλων

    Εδώ και καιρό, ο Sewing επιδιώκει να αποτινάξει το παρελθόν της τράπεζας από τα βαριά πρόστιμα και να διορθώσει τις σχέσεις της με τις ρυθμιστικές αρχές. Όμως συνεχώς ανακύπτουν νέα ζητήματα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν τέσσερα χρόνια.

    Η τράπεζα πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει μια αναβαλλόμενη συμφωνία δίωξης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και έλαβε μια καυστική επιστολή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για ανεπαρκείς ελέγχους που έγιναν πέρσι. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας έχει ξεκινήσει έρευνα κατά της  Deutsche Bank για ιδιωτικές επικοινωνίες , τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αμερική σύμφωνα με το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Καμπανάκι από Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για 10ετία καταστροφής πλούτου αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

    Deutsche Bank: Κερδοφορία για την Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ