• Οικονομία

    Συντάξεις: Μειώσεις σοκ στις επικουρικές-Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι

    • NewsRoom
    συνταξιούχοι


    Ενώ η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019, έρχονται επώδυνες περικοπές που θα ξεκινούν από τα 20 ευρώ και θα φτάνουν ακόμη και και τα 700 ευρώ, από τον επανυπολογισμό των ποσών των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις.

    Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, οι προσωπικές διαφορές βγαίνουν στα 127 ευρώ ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά των επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έχουν προσωπικές διαφορές-μειώσεις πάνω και από 250 ευρώ σε σχέση με την επικουρική που λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι.

    Αυτή είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό κατά το οποίο η νέα σύνταξη υπολείπεται της σημερινής μετά τον επανυπολογισμό. Βάσει του νόμου 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλέπεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1/1/2019 τόσο από τις κύριες όσο, εν προκειμένω, και από τις επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίζονται. Η μείωση, ωστόσο, που θα έχει ένας συνταξιούχος μετά την κατάργηση της «διαφοράς» τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική δεν θα ξεπερνά το 18% της σύνταξης που λαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που έχει σήμερα επικουρική 300 ευρώ, αλλά με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη πέφτει στα 170 ευρώ, έχει προσωπική διαφορά 130 ευρώ, δηλαδή η νέα επικουρική έχει μείωση 43% από αυτή που παίρνει σήμερα.

    Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

    Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί αναπόφευκτα, εφόσον εφαρμοστεί στο 100% των παλαιών συντάξεων, σε απώλεια περίπου τριών συντάξεων ετησίως από το 2019, αφού προβλέπεται η μείωση κατά 18% λόγω της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές.

    Πέραν αυτών, όμως, προβλέπεται η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 συνταξιούχους και, βέβαια, η ακύρωση κάθε αύξησης συντάξεων τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΝΔΙΣΥ, οι εισοδηματικές απώλειες των συνταξιούχων από τα μέτρα των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων στην επταετία έχουν ξεπεράσει τα 67 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 20 δισ. ευρώ εφόσον εφαρμοστούν τα “μετα-μνημονιακά” μέτρα.

    Τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

    Σημασία όμως έχει τι θα πουν οι δανειστές που φτάνουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου. Το θέμα των συντάξεων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση στη βάση τρία σενάρια. Πρώτον την σταδιακή εφαρμογή περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», την αναστολή για ένα εξάμηνο της εφαρμογής του νόμου ή ολοκληρωτική μη εφαρμογή του.

    Σε περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης θεσμών για την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, αυτό δεν θα γίνει αλώβητα. «Θυσία στο βωμό» της μη περικοπής εκτιμάται ότι θα γίνουν τα λεγόμενα «αντίμετρα», που θα έδιναν ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες, όπως η επιδότηση ενοικίου ή η επιχορήγηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυξήσεις μισθών σε χρόνο… dt προαναγγέλλει τώρα η Αχτσιόγλου, αλλά για τις συντάξεις… κουβέντα



    ΣΧΟΛΙΑ