• Οικονομία

    Συντάξεις: Με τη σύνταξη του Μαρτίου οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Με την σύνταξη του Μαρτίου του 2021, στο τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται για τις κύριες συντάξεις τους πάνω από 190.000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

     Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να ενεργοποιήσει τη «νέα» σύνταξη με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, καταβάλλοντας ταυτόχρονα αναδρομικά 18 μηνών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

     Οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για όλους, τόσο γι’ αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον φέρνοντας αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους από 0,56% για εκείνους που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στα 7,21 % για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

    Αμέσως μετά και έως το τέλος Μαρτίου, αναμένεται να δρομολογηθεί η αύξηση των αποδοχών και η καταβολή των αναδρομικών ποσών τουλάχιστον 13 μηνών – από το Μάρτιο του 2020 – σε 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο ο νέος «κόφτης» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

    Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αδύνατο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν οριστεί, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σημαντικός αριθμός υπαλλήλων απουσιάζει από τα καθήκοντα του.

    Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος

    Το mononews.gr, με την βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, απαντάει σε 12 σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι, ενώ ανοικτό παραμένει εάν το Συμβούλιο της Επικρατείς θα αποφασίσει την καταβολή των «κομμένων» δώρων των 800 ευρώ για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016). Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί εντός Ιανουαρίου.

    1. Έχουν λάβει όλοι οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά ποσά που δικαιούται για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016); 

    Το σύνολο των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά έχει ήδη πληρωθεί. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι κληρονόμοι που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαιούχοι αμφισβητούν το ποσό που έλαβαν. Με βάση την εκκαθάριση που υπάρχει αναρτημένη στην ατομική σελίδα του eΕΦΚΑ μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση αμφισβήτησης.

    1. Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούται αναδρομικά ποσά για μεγαλύτερο διάστημα; Πότε θα τα λάβουν; 

    Με βάση τη δομή των διατάξεων που έφερε η κυβέρνηση κανείς συνταξιούχος που δεν έχει προσφύγει δικαστικά ως τον 10/2020 δεν δικαιούται ποσόν πέραν του 11μηνου. Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έχουν πιθανότητες να δικαιωθούν πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον το δικαστήριο τους δικαιώσει θα μπορούν να λάβουν επιπλέον ποσά πέραν των 11 μηνών με βάση την εκάστοτε δικαστική απόφαση κάθε φορά.

    Πέραν των επιπλέον μηνών σε εκκρεμότητα στις εν λόγω δικαστικές διεκδικήσεις είναι και τα δώρα και τα επιδόματα για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Η πληρωμή των εν λόγω ποσών θα γίνεται με την εκτέλεση της κάθε δικαστικής απόφασης ξεχωριστά.

    1. Μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κάποιος συνταξιούχος που δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, προκειμένου να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα;  

    Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διεκδικήσεις με βάση τις αντισυνταγματικές κρατήσεις των ν. 4093/12 και 4051/12 δεν μπορεί πλέον να αφορά τις κύριες συντάξεις. Αντίθετα μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών από τον 7/2020 κι έπειτα αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να διεκδικήσει τις εν λόγω κρατήσεις επί της επικουρικής του σύνταξης. Περαιτέρω οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν της Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεχίζει όμως να παρακρατείται κανονικά.

    1. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι; Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση; 

    Οι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις έως την 17/12/2020. Εφόσον έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομίας, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών) θα πρέπει να τα επισυνάψουν επι τόπου στην αίτηση. Σε περίπτωση που ΔΕΝ έχουν τα εν λόγω δικαιολογητικά και θα χρειαστεί περίοδος να τα προσκομίσουν μπορούν να τα επισυνάψουν έως την 28/2/2021.

    1. Τι ποσά αναδρομικών διεκδικούν οι κληρονόμοι; 

    Οι κληρονόμοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά για τις συντάξεις θανόντων ανάλογα με το ταμείο από το οποίο προέρχονταν που ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν και τα 11.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

    -Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 11.254 ευρώ και το μέσο ποσό στα 990 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΙΚΑ: Έως 5.839 ευρώ και το μέσο στα 623 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Έως 7.778 ευρώ και το μέσο στα 1.992 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: Έως 4.010 ευρώ και το μέσο στα 908 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: Έως 10.284 ευρώ και το μέσο στα 647 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ: Έως 7.167 ευρώ και το μέσο στα 1.438 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Έως 6.895 ευρώ και το μέσο στα1.881 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι από ΤΑΠ-ΔΕΗ: Έως 7.109 ευρώ και το μέσο στα 1.915 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι από ΟΓΑ: Έως 1.726 ευρώ και το μέσο στα 242 ευρώ.

    -Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: Έως 6.054 ευρώ και το μέσο στα 1.153 ευρώ.

    1. Τι αναδρομικά ποσά διεκδικούν όσοι έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης κι από πότε; 

    Οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 12/5/2016 και έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης διεκδικούν προσαύξηση στην ανταποδοτική σύνταξή τους που ξενικά από 0,56% για εκείνους που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στα 7,21 % για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

    Τα ποσά αυτά θα χορηγηθούν σε συνταξιούχους για την περίοδο από την 1/10/2019 ως σήμερα. Το σημαντικό για την ομάδα συνταξιούχων αυτή είναι ότι η προσαύξηση στη σύνταξη θα είναι μόνιμη. Δηλαδή θα εξακολουθήσουν εφεξής να λαμβάνουν το εν λόγω ποσό οι δικαιούχοι στη μηνιαία σύνταξή τους.

    1. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θα έχουν μόνο λογιστική αύξηση στη σύνταξη τους;

    Περίπου  500.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη λαμβάνουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημα της μετά το 2023.

    1. Ποια είναι η διαδικασία που θα τηρηθεί για την επιστροφή των συγκεκριμένων αναδρομικών; 

    Η αποπληρωμή των αναδρομικών για περίπου 190.000 συνταξιούχους με βάση όσα προβλέπει ο νόμος θα ολοκληρωθεί ως εξής:

    -Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Μετά τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

    -Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024. Για παράδειγμα αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

    -Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιώνονται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.

    1. Υπάρχει πιθανότητα να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016)  και να λάβουν και τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ για τις κύριες συντάξεις;

    Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συνταξιούχοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να δικαιωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να λάβουν όλοι τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ για το διάστημα των 11 μηνών. Θα είναι παράλογο ενώ δικαιώθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές για το συγκεκριμένο διάστημα να μην πάρουν και το μερίδιο των δώρων που τους αναλογεί. Ακόμη θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν η αρχική απόφαση του ΣτΕ αφορά και τις επικουρικές συντάξεις. Σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικές, αναδρομικά 11μηνου διεκδικούν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων θα πρέπει να δοθούν και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων (δυο επιπλέον επικουρικές συντάξεις).

    Η διεκδίκηση αυτή θα παραμείνει εντός των τειχών των δικαστικών αιθουσών και ανά ατομική διεκδίκηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι το θέμα έχει λυθεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια χορήγηση ποσών που θα αφορούν τα δώρα και τα επιδόματα ενώ στις σχετικές διατάξεις για το 11μηνο αναφέρθηκε ρητά ότι τέτοιου είδους διεκδικήσεις θεωρούνται πλέον αποσβεσθείσες.

    1. Έχει ολοκληρωθεί η διεκδίκηση αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις;

    Η διεκδίκηση στις επικουρικές συντάξεις πλέον έχει τεθεί σε νέο κύκλο καθώς από τον 7/2020 κι έπειτα οι κρατήσεις του ν. 4093/12 και 4051/12 επαναφέρθηκαν στις επικουρικές μετά την κατάργηση της διάταξης επανυπολογισμού των επικουρικών του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι όποιος δικαιούχος επικουρικής σύνταξης το επιθυμεί μπορεί να διεκδικήσει την άρση αυτών των περικοπών με αντίστοιχη δικαστική προσφυγή.

    1. Τι δικαιούται να λάβουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται; 

     Αναδρομικά από την σύνταξη Μαρτίου 2020 μετράει το νέο μειωμένο «πέναλτι» 30% στην σύνταξη, για τους συνταξιούχους που εργάζονται και εμπίπτουν στην περικοπή του 60% της σύνταξής τους με το νόμο Κατρούγκαλου. Ευνοημένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση 75% στην μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά ποσά από το Μάρτιο του 2019.

    1. Τι θα συμβεί με τους παλιούς συνταξιούχους που εργάζονται; 

    Οι παλιοί απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα δουν την αναπροσαρμογή από την 1/3/2021 και λόγω της αλλαγής πολλοί εξ αυτών μπορούν να δουν ίσως και περικοπή στην καταβαλλόμενη σύνταξη τους.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ποια επιδόματα καταβάλλονται 31 Δεκεμβρίου

    Συντάξεις: Ψηφιακά η απονομή του 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021

    Γ. Βρούτσης: Καμία αλλαγή στις συντάξεις, έκτακτη ενίσχυση για 105.818 συνταξιούχους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ