• Οικονομία

    Συνωστισμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία: Σπεύδουν για μεταβιβάσεις ακινήτων εν όψει των νέων αντικειμενικών

    • NewsRoom
    Ιωάννα Μπιλίση Χρουσαλά


    Συνωστισμός παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα συμβολαιογραφικά γραφεία της χώρας με τους φορολογούμενους να σπεύδουν για μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να προλάβουν τις ανατιμήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αυξήσεις δεκάδων φόρων που συνδέονται με την κτηματαγορά όπως ο συμπληρωματικός φόρος, τα τεκμήρια κατοικίας, ο ΦΠΑ, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές. Στις μεταβιβάσεις ακινήτων δε η αύξηση είναι ραγδαία.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν γίνει 232 μεταβιβάσεις. Κάθε μέρα δηλαδή υπογράφονται σχεδόν 14 συμβόλαια, ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου οι μεταβιβάσεις αυξάνονται σε 500 και από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν γίνει 702 μεταβιβάσεις. Στη διάρκεια του 2017, στην ίδια περιοχή (στο Δήμο Αθηναίων) οι μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν μόλις 339.

    Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τιμήματα που αναγράφονται στα συμβόλαια είναι εικονικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων η μεταβίβαση επαγγελματικής στέγης στην Αθήνα 226,59 τετραγωνικών μέτρων με έτος κατασκευής 2007 με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό, που το συμβόλαιο μεταβίβασης αφορά σε πώληση έναντι 0,30 ευρώ!

    Άλλη μια αγοραπωλησία που εμφανίζεται την  ίδια ημέρα στο Μητρώο (6η Μαρτίου 2018) και αφορά σε επαγγελματική στέγη 122,38 τ.μ, με παρεμφερή χαρακτηριστικά (με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ για ακίνητο του 2007) μεταβιβάστηκε με τιμή 0,12 ευρώ!

    Ακίνητα

    Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εισηγητές ακινήτων φέρνουν τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά και ενδεχομένως να ωθήσουν την αγορά σε στασιμότητα καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περισσότερες, οι τιμές θα ανέβουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όσους διαθέτουν ακίνητα αλλά και στις επιχειρήσεις για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι φορολογούμενοι προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» ακίνητα που πιθανότητα θα υποστούν επιβαρύνσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανόδου των τιμών.

    Την περασμένη Πέμπτη οι εκτιμητές ακινήτων παρέδωσαν τις εισηγήσεις αναπροσαρμοσμένων τιμών ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών με την πρότασή τους να προβλέπει αυξήσεις σε 6.070 περιοχές της Ελλάδας, μειώσεις σε 2.300 περιοχές, ενώ διατηρούν αμετάβλητες τις αξίες σε 1.700 περιοχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ασανσέρ» οι αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο ΣτΕ κατά των νέων αντικειμενικών αξιών ιδιοκτήτες από Ψυχικό-Φιλοθέη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντικειμενικές αξίες: Οι 70 Δήμοι όπου θα αυξηθούν οι κατώτατες τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ