• Οικονομία

    Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για τους όρους που θα θέσει στην κυβέρνηση

    κληρικοι


    Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, με σκοπό να συναποφασίσουν και να ορίσουν τα αιτήματα που θα θέσουν στην κυβέρνηση, σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

    Η απόφαση για την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας ελήφθη στις αρχές του μήνα, μετά την ενημέρωση του Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου στη Σύνοδο, σε ό,τι αφορά στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργού, κ. Κώστα Γαβρόγλου.

    Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι, αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, σχετικά με το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, είναι τα εξής:

    • Παραμένει αμετάβλητο, δίχως να θίγεται, το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών, ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ΝΠΔΔ.
    • Παραμένει αμετάβλητο και δε θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
    • Παραμένει αμετάβλητος και δε θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

    Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά προβληματικό» το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, όπως ισχύει σήμερα.

    Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι πέρα από την αρχική άρνηση της Ιεραρχίας να συζητήσει για το μισθολογικό, «δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας».

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι η Εκκλησία πλέον έχει στα χέρια της μια σαφή πρόταση «ενός ιστορικού σχεδίου συμφωνίας» και σημείωσε ότι αυτά τα θέματα «δε λύνονται με απόλυτες δηλώσεις, του τύπου «δε συζητάω», αλλά με διάλογο και γνώμονα του τι είναι καλό για την κοινωνία μας».

    Η μισθοδοσία των κληρικών «δεν είναι θέμα παζαριού», είχε ξεκαθαρίσει ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος, ανέβασε τους τόνους, δίνοντας μια ιδέα σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει, στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα, 19 Μαρτίου, έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, στην Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτα».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν -αρκετοί- Μητροπολίτες που υποστηρίζουν ότι η Ιερά Σύνοδος δεν πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις και πως οφείλει να διακόψει το διάλογο με την κυβέρνηση, για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την μισθοδοσία των κληρικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαβρόγλου: Δεν είναι «θέμα παζαριού» το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πάνος Καμμένος: Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η εξασφάλιση του μισθού των κληρικών από το Κράτος (video)



    ΣΧΟΛΙΑ