• Οικονομία

    Σήμερα το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – «Καυτό» καλοκαίρι για το ΧΑ

    • Έφη Καραγεώργου - Στ. Κ. Χαρίτος


    «Καυτό» καλοκαίρι για την αγορά ξεκινάει από σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουλίου καθώς κατατίθεται από λεπτό σε λεπτό το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η κυβέρνηση, μετά το σκάνδαλο της Folli-Follie και άλλων εισηγμένων εταιρειών που μονοπώλησαν την επικαιρότητα, έχει στόχο να δώσει στην ΕΚ εξουσίες στα πρότυπα της αμερικανικής SEC. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της ΕΛΤΕ θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ, επιβεβαιώνοντας το mononews.gr, αποχωρεί από το ΔΣ το μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διότι δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος, που είναι η ΕΧΑΕ, να έχει και ρόλο ελεγκτή.

    Όσο για τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς ελεγκτές και λογιστές, έρχονται βαριά πρόστιμα που θα ξεπερνούν και το 1 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο με δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών.

    Ειδικότερα, οι πυλώνες του νομοσχεδίου που έρχεται σήμερα στη Βουλή για την ΕΚ είναι τρεις και αφορούν:

    -Την εταιρική διακυβέρνηση. Το fit &proper των μελών του ΔΣ, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, και συστήνονται επιτροπές για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών.

    -Προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις τελευταίες κοινοτικές οδηγίες που θα διέπουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο.

    -Ενισχύεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς λύνονται τα χέρια της και θα μπορεί να προσλαμβάνει τα κατάλληλα στελέχη με πιο επείγουσες διαδικασίες.

    Στόχος είναι –σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο- να κτίσουμε μία αγορά με βάθος, μια εξωστρεφή αγορά εμπιστοσύνης και διαφάνειας που θα προσελκύει ξένους επενδυτές, και προαναγγέλλει ακόμα ότι θα δοθούν και φορολογικά κίνητρα για εκείνες τις εταιρείες που θα μπουν στο ΧΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ