• Οικονομία

    Σε εφαρμογή το «μαύρο» μητρώο επιχειρήσεων

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Στην άμεση ενεργοποίηση του «μαύρου» μητρώου μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποκλείσει από κάθε ευνοϊκή φορολογική ή ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών ή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2020, όσους εργοδότες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας θα δημιουργηθεί μητρώο επιχειρήσεων και εργοδοτών για την καταγραφή των παραβάσεων που αφορούν την αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αρμόδιες για την τήρηση και άμεση ενημέρωσή του μητρώου.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης με εντολή του προς τον γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕ αλλά και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ ζήτησε την συγκρότηση ειδικών κλιμακίων με στόχο την πραγματοποίηση έως το τέλος Οκτωβρίου καθολικών και στοχευμένων ελέγχων σε όλη την Ελλάδα για τον εντοπισμό αδήλωτων και ψευδώς δηλωμένων με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εργαζομένων.

    Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εργασίας οι παραβατικές συμπεριφορές που θα εντοπίζονται από τα ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου θα καταγράφονται στο μητρώο και θα ακολουθούν για πάντα την επιχείρηση, αποκλείοντας από μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και την ένταξη σε ευνοϊκά προγράμματα του ΟΑΕΔ.



    ΣΧΟΛΙΑ