• Οικονομία

    Σχέδιο ρύθμισης μικροοφειλών για μισθωτούς και συνταξιούχους

    • NewsRoom


    Ξανά στο προσκήνιο έρχονται τα σενάρια που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών, να επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων μικροοφειλών που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι σε εφορία και Ταμεία. Το οικονομικό επιτελείο έχει υποβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους δανειστές το προσχέδιο της ρύθμισης και αναμένει το «πράσινο φως» για να φέρει στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη.

    Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές ως 3.000 ευρώ που θα δίνει την δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη ακόμη και σε 36 δόσεις από 12 που προβλέπει σήμερα η πάγια ρύθμιση. Προβλέπει 36 δόσεις, από τις 12 ή και 24 δόσεις που προσφέρονται σήμερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί, στους οποίους έχουν μεταφερθεί τα πλάνα του οικονομικού επιτελείου, εκφράζουν ήδη αντιρρήσεις για τη αύξηση των δόσεων σε 36.

    Υπό την σκέψη των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ είναι να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με μικροοφειλές, δεν πήραν το «εισιτήριο» για το εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να παράσχει διευκολύνσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους μικροοφειλέτες, προκειμένου να δημιουργήσει ρεύμα καταθέσεων προς τα κρατικά ταμεία και μειώσει κατακόρυφα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης. Τα κριτήρια είναι για την ελληνική πλευρά το κλειδί για να πεισθούν οι δανειστές ότι αυτή θα προχωρήσει, θα φέρει φρέσκο χρήμα στα ταμεία και ανακόψει τον ιλιγγιώδη ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών.

    Πάντως ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα λόγω της βεβαίωσης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση, προήλθε από το γεγονός ότι πληρώθηκε μόλις το 70% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε. Κρίσιμος μήνας θεωρείται και ο Σεπτέμβριος καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ίλιγγος»: 41.000 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν στην εφορία 91 δισεκατομμύρια ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτόματες κατασχέσεις με διαδικασίες – εξπρές για 1,7 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κυνήγι» της Qualco σε 340.000 οφειλέτες της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ