• Οικονομία

    Ρωσία: Αύξηση των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν

    Βλάντιμιρ Πούτιν


    Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,50%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από τη νομισματική κρίση του 2014.

    Μάλιστα, η σημερινή απόφαση έρχεται σε μία ιδιαιτέρως ανησυχητική περίοδο για τη ρωσική οικονομία, δεδομένης της αναταραχές σε Αργεντινή και Τουρκία, αλλά και των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

    Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 7,50% και η αύξησή του συνιστά απόρροια της εκτίναξης του πληθωρισμού στο 3,1%, σε ποσοστά δηλαδή άνω του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

    Η τελευταία εκτιμάει ότι ο δείκτης τιμών θα αγγίξει το 5,5% τον επόμενο χρόνο, προτού υποχωρήσει εκ νέου στα επίπεδα του 4% το 2020.

    «Οι νομισματικές συνθήκες έχουν κάπως συσφιχθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω εξωγενών παραγόντων» εξήγησε η κεντρική τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων.

    Μετά την απόφαση, το ρούβλι εμφάνισε αξιοσημείωτα κέρδη, εξαλείφοντας τις πρωινές απώλειες και ενισχυόμενο στα 67,64 ρούβλια/δολάριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξαλλος ο Ερντογάν με την Κεντρική Τράπεζα: Η υπομονή μου με τα επιτόκια έχει όρια!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και την πολιτική της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το 2020 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χαμηλά επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ