• Οικονομία

    Ρίχνουν 3 δισ. ευρώ στην αγορά για στέγαση εργαζομένων και ανέργων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΟΑΕΔ

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΟΑΕΔ


    Προσπάθεια αναθέρμανσης της στεγαστικής πολιτικής μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ, καταβάλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

    Όπως είχε αποκαλύψει το «Mononews», στην εξασφάλιση κατοικιών με χαμηλό κόστος σε εργαζόμενους και ανέργους θα συμβάλει και ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της κατάρτισης από την Κυβέρνηση ενός εθνικού σχεδίου στέγασης.

    Ωστόσο, η υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής μέσω του ΟΑΕΔ θα εξαρτηθεί, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη στο «Mononews»,  από τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο οι οποίες και προκαλούν έκρηξη του κόστους ενέργειας που επιβαρύνει υπέρογκα τον τομέα της οικοδομής.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «στόχος του νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας  είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ) και η ανάπτυξη πολιτικών που θα διευκολύνουν τη στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους». Η αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων, την ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, την δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, αλλά και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων ακινήτων.

    Ταυτόχρονα, με την διάταξη του σχεδίου νόμου δίνεται η δυνατότητα στην διοίκηση της ΔΥΠΑ να αξιοποιήσει τα ακίνητα που δεν προορίζονται για την στέγαση εργαζόμενων και ανέργων, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της χρηματοδοτώντας άλλες δράσεις.

    Ακόμη, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, για την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής μέσω του ΟΑΕΔ, θα βρεθούν οι εξής παρεμβάσεις:

    -Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

    -Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.

    -Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    -Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζόμενους και άνεργους.

    -Η δωρεάν παραχώρηση εργατικών κατοικιών αφορά κυρίως οικογένειες με πολύ χαμηλά οικονομικά εισοδήματα, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    -Επισκευή και διάθεση των υπαρχόντων 110 κατοικιών μέσω της επιδότησης δανείων ή της χορήγησης άτοκων δανείων.

    -Την αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και ανέργους.

    Σημειώνεται ότι κανένα από τα σπίτια που διατίθενται μέσω του ΟΑΕΔ δεν είναι δωρεάν. Απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι σήμερα είναι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να είχαν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι, για τουλάχιστον 900 ημέρες μέχρι την 31.12.2021, σε οποιοδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ. ΟΕΚ.

    Προς διάθεση 3 δισ. ευρώ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ (ΕΛΕΚΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν συσσωρευτεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από την είσπραξη εισφορών που κατευθυνόταν για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΕ και τ. ΟΕΚ). Τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε δράσεις που αφορούν την στέγαση εργαζόμενων και άνεργων. Η αξιοποίηση του αποθεματικού του ΟΑΕΔ θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χάραξη στεγαστικής πολιτικής με στόχευση στους νέους, όπως εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι οι δυο οργανισμοί έχουν καταργηθεί, όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου εξακολουθούν να καταβάλουν εισφορές. Το ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) διαμορφώθηκε σε 1,20% και κατανεμήθηκε 0,85% υπέρ πρώην ΟΕΚ (ν.δ. 2963/1954) και 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ (ν. 678/1977 και άρθρο 7 του ν. 3144/2003).

    Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ διαθέτει περίπου 110 διαμερίσματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα μπορούσαν μετά από επισκευή να διατεθούν με μικρό κόστος σε εργαζόμενους και ανέργους.

    Διαβάστε επίσης

    Υπ.Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 14-18 Μαρτίου

    Εθνική σύνταξη σε ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση



    ΣΧΟΛΙΑ