• Οικονομία

    Reuters: Σχέδιο «bad bank» ετοιμάζει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Ειδικό σχήμα για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργήσει η πανδημία και τα οποία ενδεχομένως να είναι αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ, καταρτίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

    Το σχέδιο που μελετάται έχει ως στόχο να θωρακίσει τις εμπορικές τράπεζες από ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της κρίσης, εάν η αυξανόμενη ανεργία καταπνίξει τα εισοδήματα και την δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Μία από τις πηγές ανέφερε συγκεκριμένα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει ήδη task force στην οποία έχει αναθέσει να εξετάσει την ιδέα μίας «bad bank» και ότι η εργασία της ομάδας αυτής έχει ήδη προχωρήσει. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν όντως εργάζεται για ένα σχήμα bad bank.

    Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει το Reuters το ύψος του χρέους στην Ευρωζώνη, που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθεί ποτέ, υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ. Το ποσό περιλαμβάνει πιστωτικές κάρτες, δάνεια για αυτοκίνητο και ενυπόθηκα δάνεια.

    Αν και η ιδέα μίας bad bank για την Ευρωζώνη είχε συζητηθεί και είχε απορριφθεί πριν από δύο χρόνια, υπό τη νέα ηγεσία της Κριστίν Λαγκάρντ η ΕΚΤ έχει προβεί σε σχετικές διαβουλεύσεις με τράπεζες και αξιωματούχους της Ε.Ε. τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters μία δεύτερη πηγή.

    Η στήριξη της ΕΚΤ σε μία τέτοια πρωτοβουλία είναι βεβαίως καθοριστικής σημασίας, αφού είναι το θεσμικό όργανο αρμόδιο για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα. Εξίσου κρίσιμο ωστόσο είναι και το να έχει το σχέδιο τις «ευλογίες» της Γερμανίας.

    Να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει το mononews την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά έως τα τέλη Ιουνίου στην πρόσληψη συμβούλου, με στόχο να εξειδικεύσει την πρότασή της για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank).

    Η διοίκηση της ΤτΕ έχει ήδη επεξεργαστεί τη βασική της πρόταση για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στην κυβέρνηση και τον SSM.

    Στόχος είναι μέσα από την πρόσληψη συμβούλου η βασική ιδέα να εξειδικευτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους αλλά και τις προτάσεις, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σχεδίου.

    Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η μεταφορά των κόκκινων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην άμεση εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, που καλούνται να υιοθετήσουν το μοντέλο της κακής τράπεζας σε εθελοντική βάση και συμπληρωματικά των προσπαθειών που έχουν αναλάβει για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων χαρτοφυλακίων.



    ΣΧΟΛΙΑ