• Οικονομία

    Reuters: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάιο

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, ακόμη κι αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

    Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις — με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί — για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες δηλώνουν τώρα ότι ο χειρισμός του θέματος χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού κλάδου τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη περάσει στην οικονομία, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα έως ότου οι προηγούμενες κινήσεις  γίνουν αισθητές, ανέφεραν οι πηγές.

    Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των τιμών είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το “τελευταίο μίλι” είναι ασφαλέστερο για πλοήγηση με μικρότερα βήματα.

    Ένα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε για την ανάγκη σταδιακών κινήσεων, ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που διαμορφώνεται τώρα στο 3%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

    Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά όσον αφορά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, που θα γίνουν γνωστά αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

    Ορισμένες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην δώσει καμία ένδειξη σχετικά με την κίνησή της τον Ιούνιο, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

    Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τον Μάιο – ως επί το πλείστον οι ίδιοι πολιτικοί της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι – επίσης μια μικρή ομάδα – επιχειρηματολογούν για μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

    Μέχρι στιγμής, ελάχιστοι αξιωματούχοι έχουν σχολιάσει δημόσια το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ.

    Ο Klaas Knot από την Ολλανδία είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 είναι αρκετές.

    Ο Σλοβάκος Peter Kazimir είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Robert Holzmann στηρίζει μία ακόμη κίνηση 50 μονάδων βάσης.

    Επί του παρόντος, οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη τέτοια αύξηση αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Οι πηγές υποστήριξαν ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός πληθωρισμός – “απογυμνωμένος” από τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες.

    Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau έκανε παρόμοια επισήμανση την Τετάρτη, λέγοντας ότι μια «αναστροφή στην τροχιά του υποκείμενου πληθωρισμού» θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ΕΚΤ να σταθεροποιήσει τα επιτόκια.

    Κατά τις πηγές του reuters η αύξηση των μισθών παραμένει μια τεράστια ανησυχία επειδή οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές και αυτό θα μπορούσε εύκολα να τροφοδοτήσει μεγάλες απαιτήσεις από εργαζομένους που έχασαν σημαντικό μέρος των πραγματικών αποδοχών τους τα τελευταία δύο χρόνια.

    Η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα είχε μόνο μέτριο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ, επομένως η οικονομία συνέχισε να αποδίδει σύμφωνα με τη βασική γραμμή που περιγράφεται στις προβλέψεις του Μαρτίου της ΕΚΤ, οι οποίες βασίστηκαν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Francois Villeroy de Galhau (ΕΚΤ): Υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ