• Οικονομία

    Πτώση σε ευρώ-στερλίνα στη σκιά σεναρίων για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

    • NewsRoom


    Τα απογοητευτικά στοιχεία του πληθωρισμού επανέφεραν τα σενάρια για νέες αυξήσεις από τη Fed, τροφοδοτώντας το ράλι του δολαρίου.

    Οι Αμερικανοί τραπεζίτες σε δηλώσεις τους επιμένουν να κάνουν λόγο για επίμονο πληθωρισμό, αναφέροντας ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση θα μπορούσε η Fed να προχωρήσει σε αύξηση 0,5 αντί για 0,2, ενώ και η Goldman Sachs αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τις επόμενες κινήσεις της Fed, εκτιμώντας τώρα ότι υπάρχουν τρεις ακόμα νέες αυξήσεις στον ορίζοντα.

    Βυθίζονται ευρώ και στερλίνα

    Σε αυτό το κλίμα, η δυναμική αρχή που έκαναν το ευρώ και η στερλίνα στην αρχή της χρονιάς, αρχίζει να φθίνει υπό τις πιέσεις του ισχυρού δολαρίου.

    Το ευρώ δεν κατάφερε να κρατήσει το ράλι του προηγούμενου μήνα, όταν είχε φτάσει μέχρι και 1,12 δολάρια στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά το peak του ακολούθησε μια σταθερή καθοδική πορεία και πλέον διαπραγματεύεται στο 1,06 δολάρια.

    Αντίστοιχα και η στερλίνα έφτασε σε ένα απόγειο 1,22 δολάρια πριν λίγες ημέρες για να υποχωρήσει την Παρασκευή στο 1,19.

    Το δολάριο από την άλλη έφτασε κάποια στιγμή σε υψηλά έξι εβδομάδων, έναντι του γεν, του ευρώ και του δολαρίου Αυστραλίας τροφοδοτούμενο από τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού αλλά και από την επιθετική ρητορική τραπεζιτών της Fed.

    Τα σενάρια των οίκων για τα επιτόκια

    H ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και ο επίμονος πληθωρισμός θα οδηγήσουν τη Fed σε τουλάχιστον τρεις νέες αυξήσεις, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

    «Υπό το πρίσμα της ισχυρότερης ανάπτυξης και των ειδήσεων για σταθερό πληθωρισμό, προσθέτουμε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας για τη  Fed, με το ανώτατο επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 5,25%-5,5%,» δήλωσαν οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius. σημείωμα με ημερομηνία Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι πριν τον Ιούνιο, η Fed θα συνεδριάσει ακόμα δύο φορές, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, με την Goldman Sachs, να αναμένει αυξήσεις κατά 0,25.

    Οι αγορές μέχρι την Πέμπτη εκτιμούσαν ότι το επιτόκιο δεν θα ξεπεράσει το 5,3% έως τον Ιούλιο.

    Η UBS από την άλλη, ανέφερε σε σημείωμά της ότι αναμένει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει κατά 0,25 τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Μαΐου, με το τελικό επιτόκιο να φτάνει στο εύρος 5% έως 5,25%.

    Για τη UBS, το σενάριο μεταστροφής και περικοπής επιτοκίων είναι πιθανόν από τον Σεπτέμβριο του 2023.

    Η JP Morgan, πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, έθεσε ως ανώτατο όριο για τα επιτόκια το 5,1% στο τέλος του Ιουνίου, ενώ η Bank of America προέβλεψε ότι το εύρος των τελικών επιτοκίων θα κλειδώσει το 5%-5,25%, από δύο νέες αυξήσεις των 0,25 στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 0,2 τον Φεβρουάριο, το εύρος των επιτοκίων πλέον κυμαίνεται μεταξύ 4,5%-4,75%.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 50 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη – Χαμηλό 17 μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ