• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 50 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη – Χαμηλό 17 μηνών

    • Bloomberg


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά σε 17 μήνες, καθώς αποκλιμακώνεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

    Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από το υψηλό που κατέγραψαν τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με επιπλέον κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πλήττοντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

    Τώρα, η ήπειρος βλέπει απότομη ανάκαμψη καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο Κατάρ αμβλύνουν την κατάσταση.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μήνα αναφοράς υποχώρησαν νωρίτερα έως και 5,97% στα 48,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το συμβόλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιο από τα συνήθη επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου.

    Falling From Peak | Europe's gas benchmark fell more than 80% from record
    Ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης υποχώρησε περισσότερο από 80% από το υψηλό του

    Οι τιμές μπορεί να κινηθούν εκ νέου ανοδικά, εάν υπάρχει για παρατεταμένο διάστημα κρύος καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή διακοπές στον εφοδιασμό, αναφέρει το Bloomberg. Ο ανταγωνισμός με την Ασία για το LNG θα μπορούσε να δημιουργήσει επίσης κίνδυνο.

    Προς το παρόν, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης παρέχουν μια ασφάλεια στην Ευρώπη, ένδειξη αισιοδοξίας ότι η περιοχή μπορεί να τα καταφέρει αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο.

    «Η αγορά απορροφά κομμάτια ζήτησης που εμφανίζονται στις αγορές της Άπω Ανατολής, όπως ακριβώς η Ευρώπη παραμένει ασυνήθιστα ζεστή, με άνεμο και καλά εφοδιασμένη για να ανταποκριθεί σε ένα επιβραδυνόμενο προφίλ ζήτησης», δήλωσε ο Tobias Davis, επικεφαλής του LNG για την Ασία στη χρηματιστηριακή Tullet Prebon.

    Καθώς οι περισσότεροι από τους συνήθεις όγκους ρωσικού αερίου πλέον απουσιάζουν, τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί με άφθονες επιλογές αντικατάστασης του.

    Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE δήλωσε ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περικοπές ρωσικού αερίου το αργότερο έως το 2024, αλλά το υψηλό κόστος για την αντικατάσταση των χαμένων ποσοτήτων θα παραμείνει ζήτημα.

    Η Ευρώπη θα χρειαστεί να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης με πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο από ότι το περασμένο καλοκαίρι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Maria Rita Galli-Tarek El Molla: Έρχεται μακροχρόνια συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδος στο φυσικό αέριο

    Green Tank: Μηδενική η συνεισφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην εγχώρια κατανάλωση, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90



    ΣΧΟΛΙΑ