• Οικονομία

    Ψηφιακή σύνταξη – Απονομή με ένα κλικ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Παρών ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Η έκδοση των συντάξεων ψηφιακά μέσω του συστήματος Άτλας παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης:

    «Ξεκινάει, μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, όπου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ.

    Με το νέο σύστημα, όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνεται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

    Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

    -Από σήμερα εκδίδονται, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όλες οι συντάξεις μεταβίβασης θανάτου, χηρείας και οι συντάξεις γήρατος του πρώην ΟΓΑ
    -Μέσα στο τρέχον έτος θα ενταχθούν και οι συντάξεις αναπηρίας
    -Εντός του 2021 θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος.

    4.000 συντάξεις θα απονέμονται τον μήνα

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, κατά την πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ, θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

    Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει, με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

    Χωρίς κανένα δικαιολογητικό

    Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και οι ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

    Έτσι, ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης. Ενώ μέχρι χθες ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο.

    Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

    Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΆΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή, υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

    Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία, αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στην συνέχεια βάζουν το ΑΜΚΑ τους και το email τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

    Οι αποφάσεις χηρείας και γήρατος πρώην ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής ΑΤΛΑΣ. Κάθε απόφαση γνωστοποιείται αποκλειστικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος. Για τα υπόλοιπα αιτήματα συνταξιοδότησης ισχύουν ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα (ΓΓΠΣ).

    Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017, για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ προβλέπεται να υποβάλλουν νέα αίτηση, με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική, προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.



    ΣΧΟΛΙΑ