• Οικονομία

    Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% – 2% από το 2024

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του 2023, με το Υπουργείο Οικονομικών να τοποθετεί τον πήχη στο 0,7% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο δεν δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να κρατά πόρους από την καλύτερη πορεία της φετινής ανάπτυξης.

    Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η χώρα μας κινείται σε ένα σωστό δημοσιονομικό μονοπάτι, παρά την αστάθεια που επικρατεί σε διεθνές οικονομικό επίπεδο, ώστε να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

    Το 2023 είναι μια ακόμα χρονιά, κατά την οποία η Κομισιόν έχει δώσει το “σήμα” για δημοσιονομική ευελιξία, δηλαδή οι στόχοι της κάθε χώρας να παρεκκλίνει εκτάκτως από τους κανόνες της Ευρώπης.

    Από του 2024 όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε συγκεκριμένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα καλύπτει τους τόκους του χρέους.

    Πληροφορίες του mononews αναφέρουν πως ο πήχης της Κομισιόν θα τεθεί στην περιοχή του 1,5% – 2% του ΑΕΠ, δηλαδή που θα καλύπτει τους τόκους του χρέους. κοντά στα 4 δις ευρώ ανά έτος.

    Οι προβλέψεις

    Υπενθυμίζεται πως με βάση τη συμφωνία του 2018 για τη βιωσιμότητα του χρέους, η χώρα μας θα έπρεπε να επιτυγχάνει κατά μέσο όρο πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

    Το ΔΝΤ για το 2023 προβλέπει ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα φτάσει στο 0,9%, κοντά στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Για τα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 τοποθετεί τον πήχη στο 1,4%, στο 1,6%, στο 1,9% και στο 2%, αντίστοιχα.

    Στο μικροσκόπιο οι πρωτογενείς δαπάνες

    Πάντως, με βάση την πρόταση της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες είναι οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες θα μπουν στο μικροσκόπιο της ΕΕ.

    Πρόκειται για ένα στοιχείο, το οποίο θα αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντική σημασία, σχεδόν ισάξια με το πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα μπορεί να ευνοείται από τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο κάθε χώρα που θα παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, όχι μόνο θα απειλείται με πρόστιμα από την Ευρώπη (ουδέποτε έχουν επιβληθεί), αλλά θα αντιμετωπίζει ως κύρωση τη διακοπή της παροχής ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σημειώνεται πως η χώρα μας έχει στηρίξει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης στα οφέλη του προκύπτουν από τη χρήση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης

    Αναθεωρούνται οι στόχοι του προϋπολογισμού – Τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης

    Η Ελλάδα διεκδικεί τη φιλοξενία της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ