Το σενάριο μιας μικρής κλίμακας αναβάθμισης, δηλαδή της προοπτικής (outlook) της αξιολόγησης, από σταθερή σε θετική, θεωρούσαν την Πέμπτη κύκλοι της αγοράς ως πιθανή εξέλιξη για το βράδυ της Παρασκευής, οπότε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοινώνει την επικαιροποιημένη του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, την οποία αυτή τη στιγμή βαθμολογεί με (ΒΒΒ- και σταθερές προοπτικές).

Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο μέχρις ότου γίνουν επίσημα οι ανακοινώσεις, εντούτοις το σενάριο της αναβάθμισης των προοπτικών θα είναι, σίγουρα όχι η ιδανική, αλλά μια καλή  εξέλιξη για την αγορά, δίνοντας συνέχεια στο σερί θετικών ειδήσεων από τους οίκους αξιολόγησης από τις αρχές του έτους.

1

Εφόσον τελικά μιλάμε μόνο για αναβάθμιση προοπτικών και όχι για μια ακόμη κλίμακα, η προσοχή ως προς τη Fitch θα μετατοπιστεί στο φθινόπωρο στη δεύτερη διαδοχική αξιολόγηση του οίκου.

Βεβαίως όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές ενδεχόμενη απόφαση του οίκου να αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές μπορεί και να μεταφραστεί ως μια συντηρητική προσέγγιση, επηρεασμένη ίσως  και από την ευρύτερη αβεβαιότητα διεθνώς, με τον οίκο να προτιμά σε ένα τέτοιο σενάριο τη στάση αναμονής περιμένοντας να υποχωρήσει η ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Στις θετικές εξελίξεις πάντως που προσμετρώνται στα καλά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στις αξιολογήσεις είναι αφενός η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα τραπεζικά αποτελέσματα, αφετέρου και σε πιο στρατηγικό επίπεδο οι αποφάσεις του Δημοσίου να κλείσει τους λογαριασμούς με τα δάνεια του πρώτου μνημονίου δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Σταθερά ζητούμενα παραμένουν οι κινήσεις που θα διασφαλίσουν μέση ανάπτυξη σε επίπεδα που θα διευκολύνουν την αποκλιμάκωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ όσο ταχύτερα γίνεται αλλά και η προώθηση κομβικών μεταρρυθμίσεων που χρονίζουν μεταξύ αυτών και η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα και παράλληλα για όλους τους οίκους η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση  με τις προηγούμενες με δεδομένη τη δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ αλλά και την αναρρίχηση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση.

Αν και είναι ακόμη νωρίς και σίγουρα οι τάσεις διαφοροποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες και αυτός ο δείκτης παρακολουθείται στενά από τους ξένους καθώς η αντισυστημική ψήφος στη χώρα έχει μια μακρά παράδοση στη χώρα.

Βέβαια στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται κίνδυνος για μιας καθαρά αντισυστημική κυβέρνησης αλλά το μεγάλο ζητούμενο για τους ξένους επενδυτές είναι να υπάρχει μια λειτουργική κυβέρνηση που να μπορεί να προωθήσει φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.

Με την αξιολόγηση από τη Fitch το βράδυ της Παρασκευής οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του πρώτου εξαμήνου.

Στις 30 Μαίου αναμένεται ο γερμανικός οίκος Scope Ratings ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έσπασε το ταμπού δίνοντας πρώτος στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Φέτος, τελευταία έκανε αυτό το βήμα με μεγάλη χρονική απόσταση από τους υπόλοιπους η Moody’s κίνηση που ήταν ένα από τα μεγάλα ορόσημα του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» από Jamie Dimon: Η ύφεση παραμένει πιθανή λόγω των επιπτώσεων των δασμών

ΗΠΑ: Πτώση έκπληξη για τον πληθωρισμό χονδρικής – Κόπωση σε μεταποίηση και λιανικές πωλήσεις

Ακίνητα: Αύξηση έως 6,8% στις τιμές πώλησης το 2024 – Ανοδικά η ζήτηση για το ασφαλές «καταφύγιο» των Ελλήνων