• Οικονομία

    Προϋπολογισμός: Η αύξηση των εσόδων από φόρους τον Νοέμβριο, οδηγός της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση χρεών στην Εφορία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ecofin

    Θόδωρος Σκυλακάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


    Τουρισμός (όσο δούλεψε), η πληρωμή των δόσεων στην εφορία για όσους οφειλέτες είχαν απλήρωτες από τον Μάρτιο κι έπειτα για να μην χάσουν τις 120 δόσεις και η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων από όσους πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου, βοήθησαν στο να μην εκτροχιαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα.

    Η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμά ότι τα έσοδα θα πέσουν έξω τον μήνα που διανύουμε.

    Σημειωτέον όμως, ότι η απόφαση για την πληρωμή μιας δόσης, αυτή της του Δεκεμβρίου για όσους χρωστούν στην Εφορία για να μην χάσουν τις 120 δόσεις, μπορεί να αποτελέσει και το πειστικότερο επιχείρημα προς τους δανειστές για να προχωρήσει μία νέα γενναία ρύθμιση, σημειώνουν φοροτεχνικοί.

    Αυτό που ισχύει είναι ότι για όσους είχαν ενταχθεί στις 120 δόσεις πριν από το πρώτο lockdown ή τον περασμένο Οκτώβριο που άρχισε να τρέχει η ρύθμιση, αλλά τη διέκοψαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν τη δυνατότητα με την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου να ξαναμπούν στο τρένο.

    Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο κι ενώ θα έχει γίνει η αποτίμηση της ζημιάς από την πανδημία, μία νέα ακόμα γενναία ρύθμιση.

    Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,654 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 692 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επικαιροποιημένο μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, καθώς και στα αυξημένα έσοδα από φόρους.

    Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,138 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 802 εκατ. ευρώ.

    Τα έσοδα από φόρους για το μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε 3,596 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 521 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Εκτιμάται ότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα μηνός Δεκεμβρίου και εντεύθεν κι όχι του Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    myBusinessSupport: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων

    Σταϊκούρας: Πήραμε τα περισσότερα μέτρα στην Ευρώπη

    Χρ. Σταϊκούρας: Αν έχουμε ακολουθήσει τις λαϊκιστικές προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ