• Οικονομία

    Προεκλογικός «μποναμάς» 5.000 ευρώ σε 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια την επικουρική τους σύνταξη

    Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης


    Αναδρομικά ποσά κατά μέσο όρο 4.000- 5.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περίπου 40.000 συνταξιούχοι που έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους και εκκρεμεί η επικουρική τους σύνταξη για περισσότερο από δυο χρόνια.

    Με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έως τις 15 Μαρτίου θα δοθεί αποζημίωση 100 ευρώ στους ασφαλισμένους για κάθε μήνα αναμονής για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την 1η Ιουλίου 2022.

    Τα ποσά που θα καταβληθούν κυμαίνονται από 1.200 ευρώ έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τους μήνες αναμονής. Πρόκειται για έναντι των αναδρομικών ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και θα συμψηφιστεί μελλοντικά με την έκδοση του οριστικού ποσού της σύνταξης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εκκρεμότητα υπάρχουν 83.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης. Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εκδοθούν περίπου 40.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις και θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά στο τέλος Φεβρουαρίου και Μαρτίου αντίστοιχα.

    Για τις υπόλοιπες 43.000 περιπτώσεις που είναι αδύνατον να υπολογιστεί η σύνταξη, θα δοθεί στους ασφαλισμένους προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο  που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

    Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν έως τα μέσα Μαρτίου τα αναδρομικά ανάλογα με τους μήνες αναμονής δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν έναντι 100 ευρώ και για τους επόμενους μήνες μέχρι την λήψη της σύνταξης τους. Πρόκειται για εφάπαξ ποσό που θα συμψηφιστεί με την έκδοση της οριστικής σύνταξης και των αναδρομικών. Το ποσό θα είναι εφάπαξ διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι.

     Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που θα δοθούν κυμαίνονται ως εξής:

    -Μικρός αριθμός συνταξιούχων, κυρίως ασφαλισμένοι από το επικουρικό ταμείο μετάλλου, θα λάβουν αναδρομικά έως και 8.000 ευρώ, καθώς βρίσκονται σε αναμονή από το 2016

    -Η πλειοψηφία των 40.000 συνταξιούχων θα λάβει αναδρομικά που κατά μέσο όρο φτάνουν τις 4.000 έως 5.000 ευρώ, καθώς βρίσκονται σε αναμονή από το 2019.

    -Σημαντικός αριθμός συνταξιούχων θα λάβει ποσά ύψους 1.200 ευρώ, καθώς η σύνταξη τους για κύρια ασφάλιση εκδόθηκε το 2022.

    Για παράδειγμα:

    -Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούνιο του 2016 θα λάβει αναδρομικά 8.000 ευρώ.

    -Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Φεβρουάριο του 2019 θα λάβει αναδρομικά 4.800 ευρώ.

    -Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούλιο του 2020 θα λάβει αναδρομικά 3.000 ευρώ.

    -Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Μάιο του 2021 θα λάβει αναδρομικά 2.100 ευρώ.

    Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική.

    Για παράδειγμα συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στον Ιούλιο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική δεν θα λάβει τώρα αναδρομικά, αλλά θα λάβει την σύνταξή του έως το καλοκαίρι.

    Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις  λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

    Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο  που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

    Παράλληλα, με σχετική νομοθετική παρέμβαση οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ  (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ