• Οικονομία

    Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμές «φωτιά»


    «Τσουχτερή» θα είναι φέτος η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς θα είναι αυξημένη κατά σχεδόν 35-40%.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, από σήμερα που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι πρώτες ποσότητες πωλούνται με ένα εύρος τιμών στα 1,13 – 1,15 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα (από 0,80 ευρώ πέρυσι), ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά το κόστος ξεπερνά τα 1,20 ευρώ το λίτρο.

    Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως οι παραγγελίες αναμένεται να είναι περιορισμένες τις πρώτες εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές θα αναμείνουν μια ενδεχόμενη πτώση των τιμών, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ρεκόρ τριετίας και άγγιξε τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς αισιοδοξούν ότι η τιμή θα αποκλιμακωθεί. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα βάλουν πετρέλαιο πάνω από 500 λίτρα.

    Επίσης, η αγορά αναμένεται να «ζεσταθεί» όσο πλησιάζει το άνοιγμα της πλατφόρμας «MyΘέρμανση» για το επίδομα θέρμανσης, που τοποθετείται προς τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να πληρώσουν το πετρέλαιο που θα βάλουν στους καυστήρες τους και να λάβουν όσο το δυνατόν συντομότερα το επίδομα.

    «Καίνε» οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί

    Για να βάλει ζεσταθεί φέτος μια οικογένεια θα πρέπει να βάλει 1.000 λίτρα πετρέλαιο και να καταβάλει 1.130 – 1.150 ευρώ αν βρίσκεται σε μεγάλη πόλη ή πάνω από 1.200 ευρώ αν η κατοικία είναι στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα ή τα νησιά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να πληρώσει ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 330 – 400 ευρώ, όταν πέρυσι θα έδινε σχεδόν 798 – 900 ευρώ.

    Την ίδια ώρα, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες, φέρνουν διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων:

    Άγαμος ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ)

    Οικογένεια με δυο παιδιά έως 26.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ) και

    Οικογένεια με τρια παιδιά εισόδημα έως 29.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ).

    Επίσης, αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ το περιουσιακό όριο:

    Άγαμος με περιουσία στα 180.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ)

    Έγγαμος στα 300.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ)

    Πως υπολογίζεται το επίδομα

    Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15.5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

    Ο υπολογισμός του ποσού που καταβάλλεται ως επίδομα θέρμανσης είναι εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους.

    Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας.

    *Το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 20% από το 10% που ίσχυε την περσινή χρονιά.

    *Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.

    *Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 100 ευρώ και το «ταβάνι» μπαίνει στα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.

    Οι δικαιούχοι

    Το επίδομα αφορά στην κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και πέλετ (για περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους).

    Στο επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

    Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

    Η διαδικασία της αίτησης

    Τις επόμενες εβδομάδες, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω νέας διαδικτυακής πύλης myaade.gov.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

    Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

    – ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος -υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

    – το ονοματεπώνυμό του,

    – ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

    – ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

    – η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

    – αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

    – τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

    – η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, – το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης),

    – τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

    Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

    Διαβάστε επίσης

    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης – Έρχονται οι ΚΥΑ



    ΣΧΟΛΙΑ