• Οικονομία

    «Πράσινο φως» από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    ESM: Προτείνει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ

    Κλάους Ρέγκλινγκ


    Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έλαβε η πρόταση της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα, μέρος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας, χάρη στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

    »Θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί τις χώρες του προγράμματος ESM / EFSF, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ εκ των προτέρων.

    »Ο ESM και το EFSF είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους – αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας », δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Υπενθυμίζεται πως ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε αποστείλει επιστολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ στις 8 Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, η διαδικασία είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2020 για την καταβολή δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022. Για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία εκκρεμούσε η αποστολή των σχετικών επιστολών προς τον ESM. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας πρέπει να καταβάλει φέτος το συνολικό ποσό των 1,8 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και εκκρεμεί η πληρωμή δόσης 200 εκατ. μέσα στο Μάρτιο.

    Πρόκειται για μια κίνηση που θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν «τσουχτερό» επιτόκιο, πολύ ακριβότερο από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, η αποπληρωμή 3,1 δις ευρώ θα μειώσει και το ύψος του ελληνικού χρέους, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιδράσει θετικά στους ξένους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές.

    Τον Οκτώβριο του 2019 η Ελλάδα είχε αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Στάση αναμονής για νέο ομόλογο – Μέσα στον Μάρτιο η αποπληρωμή του ΔΝΤ

    Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM): Βλέπουμε θετικά το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ

    Επιστολές στον ESM για την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ