• Οικονομία

    Επιστολές στον ESM για την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

    • της Ελευθερίας Αρλαπάνου
    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Στην αποστολή επιστολών – αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, ύψους σχεδόν 3,1 δισ. ευρώ, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

    Πρόκειται για την εκκίνηση μιας διαδικασίας με αρκετά στάδια και εγκρίσεις, η οποία έχει προαναγγελθεί από τα τέλη του 2020 και, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, μπορεί να ολοκληρωθεί εν ευθέτω χρόνω.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, στον αρχικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου ήταν η αποπληρωμή να γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου ενώ η αποπληρωμή αφορά σε δάνεια που λήγουν φέτος και το 2022.

    Όπως σχολιάζουν παράγοντες κοντά στην διαδικασία, πληρωτέο φέτος είναι ούτως ή άλλως ποσό της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν αποπληρωθεί σχεδόν 500 εκατ. στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών.

    Ταυτόχρονα, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως πρόκειται για μια κίνηση που έχει προαναγγελθεί στις αγορές, οι οποίες την εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη και θετικό σήμα για την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου ως δανειζόμενου.

    Ως εκ τούτου είναι κάτι που, από την σκοπιά των αγορών, έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα να προχωρήσει, ενώ και πρακτικά ομαλοποιείται ακόμη περισσότερο το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και εξομαλύνονται οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια, βελτιώνοντας την συνολική εικόνα στις αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Τον Οκτώβριο του 2019 η Ελλάδα είχε αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας στο mononews.gr: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο για γρήγορη ανάκαμψη στην οικονομία»



    ΣΧΟΛΙΑ