• Οικονομία

    Πόσους φόρους θα εισπράξει το 2024 η ΑΑΔΕ – Στο στόχαστρο ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρος εισοδήματος

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Έσοδα 60,76 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει φέτος η ΑΑΔΕ από φόρους, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος.

    Σύμφωνα με τους στόχους που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για το 2024, το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα ανέλθουν φέτος στα 62,89 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν 2,14 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν εκτός των ΔΟΥ και αφορούν κυρίως συμψηφιστικές εγγραφές.

    Με βάση αυτούς τους στόχους, εκτιμάται πως φέτος θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εισπράξεων κατά σχεδόν 1,26 δισ. ευρώ, καθώς το 2023 έκλεισε με συνολικά έσοδα από φόρους ύψους 61.627 δισ. ευρώ.

    Τα έσοδα από τον ΦΠΑ

    Ο στόχος φέτος για τον ΦΠΑ έχει τεθεί ψηλά, καθώς έχει συνυπολογιστεί προφανώς και η αύξηση των εσόδων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

    Σύμφωνα με την στοχοθεσία της ΑΑΔΕ, μόνο από τον ΦΠΑ τα έσοδα θα φτάσουν τα 24,39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,29 δισ. από προϊόντα και υπηρεσίες, τα 2,42 δισ. από καύσιμα και 674 εκατ. ευρώ από τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα.

    Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το σύνολο του 2023, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 23,38 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 154 εκατ. ευρώ.

    Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

    Ο πήχης για τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης δεν έχει τεθεί εξίσου ψηλά, όπως με τον ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έχει δείξει πως η ακρίβεια δεν ενισχύει, αλλά μειώνει την κατανάλωση, άρα και τους ΕΦΚ.

    Συγκεκριμένα, η στοχοθεσία για φέτος φτάνει τα 7,065 δισ. ευρώ, όταν το 2023 τα έσοδα έκλεισαν στα 7,01 δισ., μειωμένα έναντι του στόχου κατά 20 εκατ. ευρώ.

    Για το 2024, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα θα φτάσουν τα 4,1 δισ. ευρώ, από τα καπνικά προϊόντα τα 2,23 δισ. και ο ΕΦΚ λοιπών προϊόντων θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία 726 εκατ. ευρώ.

    Φόροι ακίνητης περιουσίας

    Το 2023 τα έσοδα από τους φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,49 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κατά 49 εκατ. ευρώ

    Για φέτος ο στόχος της ΑΑΔΕ έχει τεθεί στα 2,48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,45 δισ. ευρώ τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.

    Υπενθυμίζεται πως φέτος ενεργοποιείται η νέα έκπτωση στον φόρο, για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα και φωτιά).

    Φόρος εισοδήματος

    Κοντά στα 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία το 2024, από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εισπράξει 19,69 δισ. ευρώ και άλλα 1,98 δισ. εισπράττονται εκτός των ΔΟΥ, δηλαδή το σύνολο των εσόδων από το φόρο εισοδήματος θα διαμορφωθεί στα 21,67 δισ. ευρώ.

    Με βάση τα στοιχεία για το δωδεκάμηνο του 2023, τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 20,88 δισ. ευρώ και ήταν  αυξημένα έναντι του στόχου κατά 318 εκατ. ευρώ.

    Για φέτος, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν στην ΑΑΔΕ φόρους ύψους 11,4 δισ. ευρώ και άλλα 1,85 δισ. τα εκτός ΔΟΥ, σύνολο δηλαδή 13,26 δισ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα 6,78 δισ. ευρώ.

    Επιστροφές εσόδων

    Για φέτος η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε επιστροφές εσόδων συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ.

    Οι επιστροφές αναμένεται να είναι λιγότερες από πέρυσι, καθώς όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το 2023, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6,993 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 316 εκατ. ευρώ από τον στόχο (6,677 δισ. ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Ο αποτελεσματικός διώκτης του οικονομικού εγκλήματος και οι «χειρουργικές» έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος

    Κ. Χατζηδάκης: Πολιτικό θράσος η κριτική για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, από τον ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε τις τράπεζες

    Ολόκληρο το σχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες – Τα πρόστιμα και τα κριτήρια για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες



    ΣΧΟΛΙΑ