• Οικονομία

    Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι μισθοί σε όλο τον κόσμο το 2023

    • Bloomberg
    O Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Lee Quane

    O Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Lee Quane


    Η εκτόξευση του πληθωρισμού πρόκειται να προκαλέσει σημαντική μείωση στις αυξήσεις των μισθών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που προβλέπει ότι μόλις το 37% των χωρών παγκοσμίως αναμένεται να ανακοινώσουν πραγματικές αυξήσεις μισθών.

    Η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο είναι πιθανότατα η Ευρώπη, όπου οι πραγματικοί μισθοί – η αύξηση των ονομαστικών μισθών μείον τον ρυθμό πληθωρισμού – φαίνεται να μειώνονται κατά μέσο όρο 1,5%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εργατικού δυναμικού ECA International.

    Οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος από το 2000, που ξεκινούν τα συγκριτικά στοιχεία της έρευνας. Παρά τη μέση αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 3,5%, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω του μέσου πληθωρισμού 9,1%. Πρόκειται να υποχωρήσουν επιπλέον 4% το 2023.

    Στις ΗΠΑ, μια πτώση σε πραγματικούς όρους κατά 4,5% φέτος αναμένεται να αντιστραφεί από την μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, εξέλιξη που θα μεταφραστεί σε αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους κατά 1%.

    Οι ασιατικές χώρες αποτελούν τις οκτώ από τις 10 κορυφαίες χώρες που προβλέπεται ότι θα δουν πραγματική αύξηση μισθών, με την Ινδία να βρίσκεται στη πρώτη θέση, με αύξηση 4,6%, το Βιετνάμ με 4,0% και την Κίνα με μισθό υψηλότερο κατά 3,8%.

    Η αύξηση των μισθών της Βραζιλίας κατά 3,4% και της Σαουδικής Αραβίας κατά 2,3% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

    Ο Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Lee Quane, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι το 2023 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, αν και το ποσοστό είναι καλύτερο από το 22% των χωρών που παρουσίασαν αυξήσεις φέτος.”

    Οι μέσοι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% το 2022, σύμφωνα με την ECA.

    Η έρευνα για τις Μισθολογικές Τάσεις της ECA βασίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται από περισσότερες από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες και πόλεις.

    Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες χώρες και οι προβλεπόμενες αυξήσεις των μισθών τους σε πραγματικούς όρους το 2023:

    Ινδία (4,6%)
    Βιετνάμ (4,0%)
    Κίνα (3,8%)
    Βραζιλία (3,4%)
    Σαουδική Αραβία (2,3%)
    Μαλαισία (2,2%)
    Καμπότζη (2,2%)
    Ταϊλάνδη (2,2%)
    Ομάν (2,0%)
    Ρωσία (1,9%)

    Και η τελευταία πεντάδα, με τις αναμενόμενες μειώσεις είναι:

    Πακιστάν (-9,9%)
    Γκάνα (-11,9%)
    Τουρκία (-14,4%)
    Σρι Λάνκα (-20,5%)
    Αργεντινή (-26,1%)

    Διαβάστε ακόμη:

    Το Παρίσι καλεί την TotalEnergies να αυξήσει τους μισθούς



    ΣΧΟΛΙΑ