ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2019 έχουν εξασφαλιστεί και οι θεσμοί έχουν συναινέσει, η κυβέρνηση διεξάγει συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος αφορά στην ποσοτικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές του μήνα, το οποίο υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί, όπως είναι γνωστό, κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, θεωρώντας ότι στοιχίζουν στον προϋπολογισμό, αρκετά παραπάνω.
Ο δεύτερος αφορά στις δημοσιονομικές επιδόσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από φέτος, όπως είναι οι 120 δόσεις και η μείωση του ΦΠΑ. Οι θεσμοί έχουν κι εδώ τις δικές τους ενστάσεις και κυρίως τους δικούς τους υπολογισμούς για την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων μέτρων.
Και ο τρίτος άξονας αφορά σε τυχόν παρεμβάσεις που κληθεί να κάνει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, είτε λόγω προεκλογικού προγράμματος, είτε λόγω αναγκών της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις δικές της πρωτοβουλίες προκειμένου να μην υπάρξει η ανάγκη νέων μέτρων (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει, όπως ξεκαθαρίστηκε), διότι μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις που σα στόχο θα έχουν την αύξηση των εσόδων. Μία από αυτές, όπως τονίστηκε, είναι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, αυτό της χρήσης μετρητών από 500 ευρώ και πάνω. Επίσης, Στο τραπέζι έχει τεθεί και η αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκεται στο προσκήνιο των επιλογών του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειωτέον, ότι την Πέμπτη έχει συνεδρίαση το euroworking group, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στην ατρζέντα, ενώ την Παρασκευή, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Οι τελευταίοι επιμένουν στη σκληρή ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου, η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και η μείωση των συντάξεων τα οποία ούτε η ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και η Κομισιόν δέχονται πια…
Την Τετάρτη που είναι η τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, στην ατζέντα μπαίνουν, η ενέργεια (ΔΕΗ, λιγνίτες), αποκρατικοποιήσεις, Δημόσια Διοίκηση και digital.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Σοβαρό πλήγμα για τα έσοδα της η διακοπή των αγορών πετρελαίου από την Ινδία
- BofA: Η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες αγορές, με αιχμή τη ΔΕΗ και τις αποτιμήσεις
- Καταργούνται 30 πιστοποιητικά στις συναλλαγές με το δημόσιο – Αντικαθιστούνται με υπεύθυνες δηλώσεις ληξιαρχική πράξη γάμου, θανάτου ή το πτυχίο
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 7,3% στις εκπομπές CO₂ το 2023
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.