• Οικονομία

    Επιβεβαίωση mononews για τα ληξιπρόθεσμα – «Όχι» σε πράσινο φόρο για αερομεταφορές και ναυτιλία

    Υπουργείο Οικονομικών

    Υπουργείο Οικονομικών


    Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σήμερα σε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον.

    Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης ήταν τα εξής:

    1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην επιβολή πράσινου φόρου για λόγους κλιματικής αλλαγής σε αερομεταφορές και ναυτιλία. Το θέμα ήταν πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα στη σύνοδο, η οποία ασχολήθηκε με το πώς θα συμβάλουν τα κράτη στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
    2. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για το σχέδιο «Ηρακλής» και, όπως παραδέχτηκε ο αξιωματούχος, οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με την ελληνική πλευρά.
    3. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην φορολογία ακινήτων μετά τον Μάιο του 2020, οπότε θα ολοκληρωθεί μια εσωτερική άσκηση στο υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες. Διευκρινίστηκε ότι στόχος είναι, εάν υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές, να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους και στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, τότε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία (ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ.) για τους πιο αδύναμους.
    4. Δεν πρόκειται να υπάρξει διαδικασία περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
    5. Το ΥΠΟΙΚ, όπως είχε γράψει ήδη το mononews.gr, επεξεργάζεται σχέδιο αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, διότι ενώ πληρώνονται κάποιες υποχρεώσεις το ποσό παραμένει στα ίδια επίπεδα, με στόχο να μη δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο μέλλον. Μάλιστα, έχει ήδη σταλεί σχετική επιστολή στην Κομισιόν.



    ΣΧΟΛΙΑ