Οικονομία

Περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θέλει η κυβέρνηση

  • NewsRoom
Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


Σε αναζήτηση μέτρων και κινήτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, με την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Το  σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στις 8.636 εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Αναλυτικά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει:

• Σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500, το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές ως εξής:

• Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%.

• Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 15%.

• Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω, 20%.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

• Προσαυξημένο αφορολόγητο της τάξεως των 8.636 ευρώ: Προκειμένου να φθάσει κάποιος στο υψηλό αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτός δηλαδή από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του του σταθερού αφορολόγητου ορίου. Το ύψος των επιπλέον συναλλαγών θα αποφασισθεί το επόμενο έτος στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο.


ΣΧΟΛΙΑ