• Οικονομία

    Πατούλης: Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027

    • NewsRoom
    Πατούλης: Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027

    Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής


    Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων, ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης και επέκταση των κοινωνικών δομών στην Αττική είναι οι βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» προϋπολογισμού άνω των 1,6 δισ. ευρώ, επισήμανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ενημέρωσης του νέου ΠΕΠ «Αττική 2021-2027», στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης την κατακόρυφη αύξηση της απορροφητικότητας του ΠΕΠ Αττικής από το 24,4% στο 68,4% που σημειώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά και την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

    Στη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των βασικών στόχων πολιτικής του νέου Περιφερειακού Προγράμματος, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για μία Αττική βιώσιμη.

    Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμούς απηύθυναν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Στην Αττική, την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, έχουμε περισσότερες από 50 πράξεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 66 εκατ. ευρώ. Όλο το φάσμα του πολιτισμού χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το ΠΕΠ Αττικής» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο η στόχευση θα είναι σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον, βελτίωσης της ζωής των πολιτών, σε υποδομές με αναπτυξιακό πρόσημο αλλά και σε έργα που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της Αττικής.

    Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο γεν. γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος.

    Ακολούθησαν τοποθετήσεις ανά θεματική ενότητα (στόχο πολιτικής) από στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και εκπροσώπους υπουργείων, της αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπό τον συντονισμό του προϊστάμενου της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση.

    Τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης μέσω του νέου ΠΕΠ Αττική 2021-2027 περιέγραψε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, προϋπολογισμό άνω του 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 54% σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

    Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες χρηματοδότησης τους προσδιόρισε ως εξής:

    • 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
    • 350 εκ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
    • 150 εκ. ευρώ για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
    • 600 εκ. ευρώ για την Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και υποδομές εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
    • 300 εκ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

    Αναφορικά με τις προτεραιότητες της διοίκησης της Περιφέρειας τα προσεχή έτη, ο κ. Πατούλης απαρίθμησε τις εξής:

    • Δημιουργία υποδομών και υλοποίηση έργων και δράσεων για φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
    • Ενίσχυση της αντιπλημυρικής θωράκισης της Αττικής.
    • Διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών.
    • Δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.

    «Στόχος μας να μετατρέψουμε το Περιφερειακό Πρόγραμμα σε μοχλό ανάπτυξης και μετασχηματισμού της Αττικής. Γιατί το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής μας αφορά όλους, αφορά πρώτα από όλα εμάς, αφορά τον πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο ζήτημα της αύξησης της αποδοτικότητας του ΠΕΠ Αττικής από το 24,4% στο 68,4%, ο κ Πατούλης παρατήρησε ότι πριν από το 2019, τα ενταγμένα έργα ήταν 550, με δημόσια δαπάνη που είχε αποδοθεί στους δικαιούχους, 288 εκ. ευρώ.

    Σήμερα, σε συνεργασία με τους δήμους, τους φορείς και τη στήριξη των στελεχών της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, τα ενταγμένα έργα είναι 10.994. με τη δημόσια δαπάνη που έχει αποδοθεί στους δικαιούχους να φτάνει στα 718 εκ. ευρώ εκ. ευρώ» υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου υπήρξαν και πολλά σοβαρά αρνητικά γεγονότα, σημείωσε πως οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ένα σημαντικό στήριγμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Αττικής. Ενδεικτικά:

    • Χρηματοδοτήθηκαν «πράσινα έργα», όπως το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.
    • Ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας,
    • Δόθηκαν 164 εκ. ευρώ για την πρόσληψη ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού και αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού προς υποστήριξη των δημόσιων δομών Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
    • Πάνω από 159 εκ. ευρώ δόθηκαν για να στηριχθεί η λειτουργία 300 κοινωνικών δομών, που παρέχουν καθημερινή στήριξη σε περισσότερους από 220 χιλιάδες συνανθρώπους μας.
    • Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής, ύψους 250 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου λαμβάνουν ενίσχυση ύψους έως 40.000 ευρώ.
    • Πάνω από 100 εκ. ευρώ θα δοθούν για την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στον Πειραιά.
    • Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για την αναβάθμιση χώρων Πολιτισμού, όπως είναι ο χώρος της Εθνικής Πινακοθήκης κ.ά..
    • Δεκάδες έργα σε δήμους της Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, είτε μέσω των ΟΧΕ είτε μεμονωμένα.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, πρώτη Περιφέρεια στη χώρα και μια από τις πρώτες Περιφέρειες της Ευρώπης».

    Όπως επισήμανε, ενώ πέρασαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Αττική τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί μεγάλα προβλήματα όπως η διαχείριση των σκουπιδιών, η οχύρωση απέναντι σε φυσικές καταστροφές, η άρση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων. Δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, μέσα από στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους δήμους της Αττικής, που τους θεωρούμε στενούς μας συνεργάτες, και μαζί τους συνδιαμορφώνουμε το σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

    Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας θα αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ προς όφελος των πολιτών ενώ «ταυτόχρονα, θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση που θα χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στην Αττική, όπως είναι η επέκταση του μετρό, του τραμ, η δημιουργία νέων οδικών κόμβων, που κι αυτά θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, προς όφελος της Περιφέρειάς μας».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για προϋπολογισμό 170 δισ. ευρώ για το 2022

    Γεωργιάδης προς επιχειρηματίες εστίασης: Στόχος να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά (βίντεο)



    ΣΧΟΛΙΑ