ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξαναπατά το «γκάζι» των πλειστηριασμών η ΑΑΔΕ μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, βγάζοντας στο σφυρί ακίνητα οφειλετών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο νέος κύκλος ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει 43 ακίνητα, από μικρά αγροτεμάχια και αποθήκες μέχρι κατοικίες, πολυώροφα κτίρια και μεγάλες εκτάσεις.
Η επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί ταυτόχρονα ένα ακόμη μέσο πίεσης προς όσους έχουν αφήσει απλήρωτες οφειλές προς το Δημόσιο. Το μήνυμα της φορολογικής διοίκησης είναι ότι οι οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση θα πρέπει να κινηθούν πριν φτάσει η διαδικασία στο τελικό στάδιο της εκποίησης.
Οι τιμές πρώτης προσφοράς παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις. Στη λίστα υπάρχουν ακίνητα που ξεκινούν ακόμη και από 1.000 ευρώ, ενώ στην άλλη άκρη βρίσκεται ακίνητο στον Νέο Κόσμο με τιμή εκκίνησης 1,247 εκατ. ευρώ.
Από τη Μύκονο μέχρι τη Δράμα
Το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί περιλαμβάνει ακίνητα σε Αττική, Μύκονο, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Χαλκιδική. Στον Νέο Κόσμο βγαίνει σε πλειστηριασμό οικόπεδο 183,60 τ.μ. με πολυώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Λόιντ Τζορτζ και Φίνλεϊ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,247 εκατ. ευρώ.
Στη Μαγούλα, οικόπεδο 478 τ.μ., στο οποίο βρίσκεται διώροφη κατοικία 167 τ.μ. και θέση στάθμευσης, βγαίνει με τιμή εκκίνησης 433.000 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μύκονος. Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνεται αγρός 4.400,40 τ.μ. στην περιοχή Βουνάκια με τιμή 370.000 ευρώ, καθώς και εκτάσεις στο Λειβάδι της Άνω
Μεράς και στο Καλό Λιβάδι. Συνολικά, την πρώτη ημέρα του νέου κύκλου, στις 16 Σεπτεμβρίου, προγραμματίζονται επτά πλειστηριασμοί με συνολικές τιμές εκκίνησης 3,274 εκατ. ευρώ.
Μία ημέρα αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, σειρά παίρνει η Δράμα, όπου έχουν προγραμματιστεί εννέα πλειστηριασμοί. Εδώ οι τιμές πέφτουν εντυπωσιακά, καθώς έξι ακίνητα έχουν τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 1.000 ευρώ το καθένα. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για οικόπεδα, αγροτεμάχια και ακίνητο με παλιά διώροφη κατοικία.
Το πρόγραμμα μέχρι τον Νοέμβριο
Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες. Στις 14 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η εκποίηση οικοπέδου 225,42 τ.μ. με πολυώροφο κτίριο στο Κερατσίνι, με τιμή πρώτης προσφοράς 778.000 ευρώ.
Στις 4 Νοεμβρίου ακολουθεί αγροτεμάχιο 9.000 τ.μ. στο Καβαλλάρι Λαγκαδά, το οποίο ξεκινά από 47.500 ευρώ.
Στις 11 Νοεμβρίου σειρά παίρνουν έντεκα ακίνητα σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Χανιά. Οι τιμές εκκίνησης κυμαίνονται από 4.800 έως 595.200 ευρώ και στη λίστα βρίσκονται οικόπεδα με κτίσματα, διαμέρισμα, υπόγειες αποθήκες αλλά και εκτάσεις γης.
Το μέχρι στιγμής διαθέσιμο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου με 14 αγροτικές εκτάσεις σε Κομίτσα, Ουρανούπολη και Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Οι εκτάσεις φτάνουν ακόμη και τα 125.113,55 τ.μ., ενώ οι τιμές πρώτης προσφοράς κινούνται από 15.000 έως 365.000 ευρώ.
Η πίεση των πλειστηριασμών και οι 72 δόσεις
Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών συμπίπτει με την προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή στη νέα έκτακτη ρύθμιση έως 72 δόσεων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα δέχεται αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες παλαιές οφειλές και ενεργοποιείται με την εμπρόθεσμη καταβολή της πρώτης δόσης. Για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, η υπαγωγή μπορεί να «φρενάρει» τη λήψη ή συνέχιση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Παρά το κίνητρο αυτό, η ανταπόκριση εμφανίζεται μέχρι στιγμής περιορισμένη. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, περίπου 11.000 οφειλέτες έχουν προσέλθει στην πλατφόρμα, όταν οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπερνούν συνολικά τα 4 εκατομμύρια.
Η εικόνα αποκτά μεγαλύτερη σημασία εάν συνυπολογιστεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε εκτιμηθεί πως θα μπορούσε δυνητικά να αφορά περίπου 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 284.000 επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΘ: Η κλειστή ομάδα στο WhatsApp και οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο των μέτρων
Ελ. Βενιζέλος: Τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για την επέκταση του αεροδρομίου
Σιδηρόδρομος: Πότε έρχονται τα πρώτα δρομολόγια με 100% τηλεδιοίκηση στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρίση στο Πεντάγωνο: Παραιτήθηκε ο Νταν Ντρίσκολ από την ηγεσία του υπουργείου Στρατού – Η κόντρα με τον Χέγκσεθ και ο ρόλος του Βανς
- Συμφωνία $35 δισ. της Anthropic με τη Lambda για νέο AI data center στο Τέξας – Ο ρόλος της Nvidia
- Motor Oil: Στρατηγική επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Αποκτά μειοψηφικό ποσοστό στη Satori Analytics
- Ομόλογα: Σε υψηλό σχεδόν 20 ετών μετά το άλμα του πετρελαίου και τις ισχυρές ενδείξεις για νέα αύξηση επιτοκίων από την FED
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.