• Οικονομία

    «Πανωλεθρία» για το Ασφαλιστικό – Τα πλεονάσματα «έπνιξαν» συνταξιούχους και μη μισθωτούς

    • NewsRoom


    Σε μεγάλο «φιάσκο» εξελίσσεται το Ασφαλιστικό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση προ διετίας.

    Το ΣτΕ φαίνεται πως έχει αποφανθεί περί της αντισυνταγματικότητας το εν λόγω Ασφαλιστικού που έπληξε βαθύτατα συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αντισυνταγματικότητα αφορά τις εισφορές των αυταπασχολούμενων, αλλά και την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ.

    Από την ημέρα εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου και των διατάξεών του, υπήρξε μπαράζ αντιδράσεων. Ήδη από τον Μάιο του 2016 έως και σήμερα έχουν γίνει 26 προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Ασφαλιστικού.

    Πέραν των προσφυγών, η ουσία είναι μία: Μπορεί μεν να έχουν επιτευχθεί πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία, όμως αυτό συνέβη κυρίως λόγω των σκληρών και βίαιων περικοπών που υπέστησαν – κυρίως – οι συνταξιούχοι  αλλά και οι επαγγελματίες.

    Εκτός αυτού, η αποτυχία στη μείωση των χρεών αποτυπώνεται σε κάθε τρίμηνο, οπότε και οι οφειλές στα ταμεία ολοένα και διογκώνονται, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

    Αυτή τη στιγμή τα χρέη ξεπερνούν τα 31,2 δις ευρώ.

    Συνταξιούχοι

    To πλήγμα στις τσέπες των συνταξιούχων ήταν καίριο μετά την υιοθέτηση του νέου νόμου. Και μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να θριαμβολογούν για την επίτευξη πλεονάσματος 200 εκατ. ευρώ  στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ωστόσο παραλείπουν να αναφερθούν στο πώς επετεύχθη ο εν λόγω στόχος.

    Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή ήταν το «μαχαίρι» που μπήκε στις νέες συντάξεις. Έτσι όσοι βγήκαν πρόσφατα σε σύνταξη είδαν ή θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται δραματικά.

    Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι μία ακόμη περικοπή έγινε στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ήδη από το 2016, ενώ άγριο «μαχαίρι» μπήκε το ίδιο έτος και σε όλα τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

    Μεγάλο «φιάσκο» και με τις επικουρικές, καθώς περικόπηκε το 2016 το 1/5 αυτών, ενώ τέθηκε στον πάγο η έκδοση νέων. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα εφάπαξ κόπηκαν.

    Στο θέμα των συντάξεων πρέπει να προστεθεί και η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των καταβαλλομένων κύριων συντάξεων –μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς – από την 1/1/2019.

    Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ.) καθώς το 2017 ,ενώ είχε ξεκινήσει η καταβολή των εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015,  με εντολή των θεσμών αυτό άλλαξε.

    Αυτό διότι δόθηκε το πράσινο φως σε διάταξη που όριζε πως η βάση υπολογισμού των εισφορών , από 1/1/2018 , δεν θα είναι το καθαρό αλλά το ακαθάριστο εισόδημα. Έτσι παραχώρησαν μόνο μία μεταβατική έκπτωση 15% για φέτος, η οποία όμως θα καταργηθεί από 1/1/2019.



    ΣΧΟΛΙΑ