• Οικονομία

    Πάνω από 165.000 επισκέπτες στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι αιτήσεις των εργοδοτών και των μη μισθωτών για την ένταξη τους στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν συσσωρευτεί 35,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες εισφορές από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Χθες οι αιτήσεις στην πλατφόρμα είχαν ξεπεράσει τις 36.000, ενώ ήδη στη ρύθμιση οφειλών έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 10.000 οφειλέτες.

    Συγκεκριμένα οι μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι από το ΕΤΑΑ και οι αγρότες από τον ΟΓΑ ξεπερνούν τις 29.000, ενώ περισσότερες από 7.000 εργοδότες έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους, μπαίνοντας κατευθείαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας, περισσότεροι από 165.000 έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, ενώ περίπου 1.500 οφειλέτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, ρύθμισαν το απαιτούμενο ποσό και πλέον μπορούν να έχουν μηνιαίο εισόδημα.

    Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και οι οφειλέτες δεν έχουν ακόμη σπεύσει μαζικά να ενταχθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο Κέντρο έχουν λάβει εντολή να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των οφειλετών, προκειμένου να μπουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να επωφεληθούν με κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% και εφόσον το επιλέξουν με επανυπολογισμό της βασικής τους οφειλής να μειώσουν το χρέος του έως και 60%, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα σταλούν ηλεκτρονικές επιστολές σε όλους τους οφειλέτες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να επισημανθεί ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, επτά στους δέκα οφειλέτεες χρωστούν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ έκαστος, ενώ το 82,2% των οφειλετών έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Αντίθετα, μόλις 1.806 οφειλέτες χρωστούν από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και άνω. Μάλιστα σωρευτικά η οφειλή αυτής της κατηγορίας ανέρχεται στο 22,59% του συνόλου.

    Το 77% του συνολικού χρέους ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2009 και παλαιότερα, ενώ 60.945 ξεκίνησαν να χρωστούν εντός του 2018 (έναντι 39.000 που ξεκίνησαν να χρωστούν μέσα στο 2017).

    Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις εξελίσσεται σε δυο στάδια :

    – αρχικώς οι μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές τους εισφορές, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός (έχουν υποβληθεί πάνω από 29.000 αιτήσεις) και

    – ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες (έχουν ρυθμίσει ήδη πάνω από 10.000 εκ των οποίων περισσότεροι από 7.000 εργοδότες).

    Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

     Στο ΚΕΑΟ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης πρέπει να επισκεφθεί την πλατφόρμα του ΚΕΑΟ μέσω του www.efka.gov.gr στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση και προσδιορισμού των δόσεων. Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης
    απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

     Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.



    ΣΧΟΛΙΑ