• Οικονομία

    Πάει για Απρίλιο η εκταμίευση της δόσης: «Καμπανάκι» για ανάπτυξη, δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Μια τελευταία ευκαιρία να κλείσει τις εκκρεμότητες ως τις 11 Μαρτίου, έχει η ελληνική κυβέρνηση αν δεν επιθυμεί ένα νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης.Το μεγάλο στοίχημα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση που θα δώσει και το «πράσινο φως» για το 1 δισ. ευρώ είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Κυβέρνηση και Θεσμοί συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα.

    Έτσι η λήψη μια απόφασης για την εκταμίευση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι μάλλον δύσκολη ή αν όχι απίθανη.

    Τα καμπανάκια ήχησαν χθες όταν ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι «η πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας στην εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων που απομένουν θα κρίνει τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος».

    «Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες, αλλά είναι ακόμα εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση τη Δευτέρα», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως εάν υπάρχουν «σαφή σημάδια» μέχρι τη Δευτέρα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη λήψη της τελικής απόφασης στο Eurogroup. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια», πρόσθεσε.

    Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, απάντησε ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που κρίνουν τη βιωσιμότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και ότι μεμονωμένες πολιτικές, όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού αν και μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη» για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν θα συζητηθεί στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης.

    Στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα προστέθηκαν και τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που οι τριγμοί στην οικονομία αρχίζουν να γίνονται φανεροί μετά και τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, με την εκδοχή της μακρόσυρτης αργής ανάκαμψης να επιβεβαιώνεται και το «καμπανάκι» από το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που εκτιμά ως «βαρίδια» για την οικονομία αύξηση κατώτατου μισθού και τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά.

    Στο 1,9% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2018 αντί του στόχου για ανάπτυξη 2,1% που έχει ο Προϋπολογισμός, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.

    Με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ελληνική οικονομία χάνει για άλλη μια χρονιά το στόχο που είχε θέσει για το ρυθμό ανάπτυξης, όπως και το 2017 όπου έναντι στόχου για ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ ο χρόνος έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% του ΑΕΠ, αλλά και το 2016, όταν από ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν, ο χρόνος έκλεισε με ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ.

    Αμετάβλητες οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου τον Ιανουάριο

    Μικρή αύξηση κατά 34 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 2,067 δισ. ευρώ έναντι 2,013 δισ. τον Δεκέμβριο.

    Οι οφειλές τω φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 42 εκατ. ευρώ στα 1,579 δισ. ευρώ από 1,537 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ οι καθυστερούμενοι φόροι μειώθηκαν στα 488 εκατ. ευρώ από 506 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Κακό μήνυμα στις αγορές

    Από τον Φεβρουάριο πάντως οι δανειστές είχαν στείλει σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να κλείσει τις εκκρεμότητες ως τις 11 Μαρτίου, αν δεν επιθυμεί ένα νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης, που αυτή την φορά είναι καθαρά μετρητά και όχι δάνειο. Αυτό ακριβώς το μήνυμα μετέφερε, άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα και ο επίτροπος Μοσκοβισί στον Αλέξη Τσίπρα. Η δυσφορία των Ευρωπαίων προέκυψε λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, που δεν έχουν καν πολιτικό κόστος.



    ΣΧΟΛΙΑ